Kada se večeras raziđe i posljednji navijač, posljednji zaštitar, kada zadnji igrač Zadra pokunjeno izvadi glavu iz ruku bez odgovora na pitanje "što se nama ovo dogodilo", tada će direktor kluba Željko Žilavec ugasiti svjetlo, uzeti ključ, zavrnuti bravu na glavnom ulazu i pobjeći glavom bez obzira. Parket zaorati ili pretvoriti u teniski teren kako se nitko ne bi mogao podsjetiti na sramotu koju su igrači, trener i uprava večeras priredili u Krešinom domu, u utakmici dokvalifikacija za ostanak u ABA ligi.

Iako konačni rezultat 83:89 ne sugerira takav debakl, treba reći da su Makedonci još u trećoj četvrtini imali 28 poena prednosti i potpuno razbijeni Zadar a tek je opuštanje u posljednjoj Zadru otvorilo malu šansu za povratak. Nedovoljnu.

Momčad koja je igrala Drugu ABA ligu i u kojoj je jedna od glavnih "violina" Ive Ivanov, igrač koji Zadru nije bio dobar, prošetala se Zadrom kao da se radi o euroligašu. Tjeranje Naglića (a prethodno raskid s Knowlesom), dovođenje Pipana, cirkus s Big Babyjem, vraćanje Nazora, igra bez glave i repa - mjesecima, tako su se kao bumerang vratili u samo jednoj utakmici.


View on YouTube

Već dvije minute od početka utakmice Ante Nazor pozvao je minutu odmora. Nakon početne trice Božića za 3:0 uslijedio je brzi potop - prve poene za goste postiže Ivanov, Woodard i Medford ubacuju po tricu a Samardžiski dodaje za okrugli deseti poen gostiju. Ništa bolje nije bilo ni nakon stanke - Božić postiže novi poen a onda slijedi nova serija MZT-a od 2:9.

Nitko u dvorani nije očekivao da će gosti, koji su u Zadar došli u ulozi autsajdera, nakon pola četvrtine, a i na njezinom kraju, imati 12 poena prednosti (18:30), iako je u jednom dijelu nje prednost bila i 15 poena. Nevjerojatno zvuči podatak da je u takvoj četvrtini Luka Božić imao 12 poena uz šut iz igre 100 posto. No ostatak momčadi bio je uspješan u dva od 11 pokušaja, a kad se tome doda 30 (!) primljenih poena, jasno je kakva je bila igra momčadi u obrani. Najefikasniji igrač gostiju u njoj je bio - Ive Ivanov s 10 poena.

Zadar u drugoj četvrtini dolazi na -8, a onda klasika - Wodard dvije trice i Medford jedna. Već je 18 poena prednosti za Makedonce i čini se kao da se već sada nazire kako će završiti ovogodišnja avantura Zadra u ABA ligi. Smanjuje Little, Woodard diže na 20 razlike, a što Amerikanci propuste to Ivanov dovršava s unutrašnje linije. Nazor zove već treći time out, nastoji probuditi momčad Špraljom, Krajinom, Vukovićem ali nema tu pomaka nabolje. Rasla je prednost i do 24 razlike, a na poluvrijeme se otišlo s -21 (36:57). Zadar je doduše pokazao napredak u obrani - dok je prvu četvrtinu izgubio 18:30, ovu je izgubio tek 18:27.

Rekao je Nazor u najavi utakmice da MZT obično pada u trećoj četvrtini zbog skučene rotacije. Makedonci su se toliko bojali svoga pada da su prednost odmah dignuli na +28 (38:66), kako bi im potrajala do kraja utakmice. Do očekivanog pada je zaista i došlo, pa je Zadar došao na izvrsnih -18, a četvrtinu dobio rezultatom 25:22.


View on YouTube

Zadar je zaskočio Makedonce tek u posljednjoj četvrtini, kada je došlo do vidljivog opuštanja. To je četvrtina koja će "zamazati oči" i zbog koje struka tvrditi da je to pravo lice Zadra, da je za poraz kriva "rupa" u prve dvije četvrtine te da je to pokazatelj za uzvrat. Krenuo je zadarski stroj u stizanje i serijom 15:4, uz osam poena Littlea, u šest i pol minuta igre stigao do nevjerojatno dobrih 76:83, toliko dobrih da je i trener Makedonaca Đorđi Kočov pozvao minutu odmora.

Na 1:23 prije kraja Vuković pogađa tricu za 81:87, Medford promašuje a Božić pogađa jedno od dva slobodna bacanja za 82:87. Vuković radi prekršaj na Woodardu, koji slobodnim bacanjima pola minute prije kraja donosi ipak nedostižnih 82:89. Još je Dašić pogodio jedno slobodno bacanje za konačnih -6, no to ne mijenja puno sliku cijele utakmice, koja je pokazala dominaciju MZT-a u većem dijelu utakmice.

Luka Božić još je jednom bio najbolji igrač Zadra s 19 poena, a samo dvije asistencije nedostajale su mu za triple-double. Kod gostiju najefikasniji je bio Bojić s 24 postignuta poena. Sljedeća utakmica igra se u utorak, 23. travnja u Skoplju.