Plesna udruga Gesta pod vodstvom umjetničke voditeljice Nene Jurišić ovaj vikend leti avionom na trodnevno gostovanje u Sjevernu Makedoniju na poziv Dance studija Mak iz Kumanova koji već punih sedam godina dolaze u Zadar na Međunarodni zadarski plesni festival koji se svake godine održava treće subote u svibnju u Kazalištu lutaka. MZPF se ove godine održava 18. svibnja i to kao i svake godine u sjećanje na nikad prežaljenu Nives Šimatović-Predovan koja je ostavila neizbrisiv trag na zadarskoj plesnoj sceni.

Gestice po prvi put sudjeluju na Dance festu koji će se održati 13. travnja u Domu kulture Trajko Prokopiev u Kumanovu. Na 9. međunarodnom festivalu modernih plesova Gesta se predstavlja sa dvije plesne koreografije Domino i Ljubav iz posljednih plesnih produkcija.

- Iznimno se radujemo gostovanju u Sjevernoj Makedoniju jer je već i bilo vrijeme da budemo dosljedni međunarodnoj suradnji, obzirom da naši prijatelji iz Sjeverne Makedonije svake godine dolaze na naš zadarski festival. Gostovanje je i izvrstan PR za naš plesni festival jer se upravo na ovakvim međunarodnim putovanjima ostvaruju kontakti i dugogodišnja prijateljstva kao ovo sa plesnim studio Mak. Makedonci jako puno drže do plesne umjetnosti i imaju odličnu plesnu publiku koja će po posljednim informacijama ispuniti do zadnjeg mjesta veliku dvoranu Doma kulture. Osim sudjelovanja na Dance festu upoznat ćemo njihov grad, kulturu i obići ćemo značajna mjesta. Kumanovo je grad koji se nalazi na sjeveru Republike Sjeverne Makedonije, na važnom križanju puteva između Srbije, Bugarske i Grčke. Grad Kumanovo ima oko 80 000 stanovnika i treći je po veličini u Sjevernoj Makedoniji. Svakako ćemo posjetiti i Skopje, najveći i glavni grad Sjeverne Makedonije. Vjerujemo da će se našim domaćinima svidjeti naš plesni kolaž i da ćemo dostojno predstaviti Zadar i Hrvatsku, izjavila je Nena Jurišić, umjetnička voditeljica Gestica.