ZADAR- Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Zadra, koja se održava u srijedu, našla se i točka dnevnog reda koju su predložili oporbeni vijećnici.

Oni traže izmjene komunalnog reda u odnosu na izvanbolnički krug. U obrazloženju njihovog prijedlog stavljen je naglasak na mir pacijenata, traži se zabrana okupljanja i prosvjeda pred bolnicom a misli se konkretno na molitelje udruga Pravo na život koji se već godinama okupljaju ispred sporednog ulaza za Odjel ginekologije i porodiljstva.
Vijećnicima je dostavljeno obrazloženje kluba vijećnika SDP-HNS u kojem se navodi „prostor unutar i oko medicinskih ustanova treba koristiti na način koji osigurava mir bolesnicima, pacijentima i svim korisnicima medicinskih usluga, nužno je zabraniti sve radnje kojima se taj mir narušava, a okupljanja i prosvjedi pred tim ustanovama predstavljaju upravo takve radnje koje remete mir bolesnika".

Predlagači se pozivaju na Zakon o javnom okupljanju u članku 11. zabranjuje okupljanje i prosvjede u blizini bolnica kako se ne bi remetio mir bolesnicima te Zakon o zaštiti prava pacijenata. Ističe se članak 4. koji proizlazi iz načela humanosti propisuje osiguravanje poštivanja pacijenta kao ljudskog bića, osiguravanje prava na fizički i mentalni integritet pacijenta, zaštitu osobnosti pacijenta uključujući poštivanje njegove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja.

Prijedlogom izmjene komunalnog reda zatraženo je da se na udaljenosti od 150 metara zabrani bilo kakvo okupljanje i javni prosvjed.
Nije teško pretpostaviti kako se ovaj prijedlog oporbenih vijećnika neće prihvatiti većinom ruku vladajućih kao i da će na sjednici biti velika rasprava. Prijedlog oporbe je političko, socio-psihološko ali i etično pitanje na koje od gradske vlasti neće dati pravi odgovor. Tek najavu kao će uskoro ići cjelovita izmjena komunalnog reda.