Zbog nedostatka kvoruma u petak nije održana sjednica Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste na kojoj je trebala biti donesena odluka o raspisivanju natječaja za izbor novog ravnatelja.

- Odazvalo se dvoje od petero članova. Materijali su spremni, a sljedeća sjednica bit će održana početkom sljedećeg tjedna, u ponedjeljak ili utorak, rekao nam je predsjednik UV-a, županijski pročelnik Krešimir Laštro, koji vjeruje kako će do isteka v.d. mandata dugogodišnjeg ravnatelja Mile Fabijana biti imenovana nova čelna osoba ove županijske ustanove.

Na našu opasku da je to nemoguće s obzirom na to da mu mandat, prema podacima koje smo ranije dobili od samog Fabijana, istječe 14. ožujka, Laštro je odgovorio kako je to ipak 24. ožujka. U slučaju da do tada ne bude imenovan novi ravnatelj, ponovno se imenuje vršitelj dužnosti, rekao nam je predsjednik UV-a.

Hoće li Fabijan na tom mjestu dočekati 70. rođendan ili će Upravno vijeće za v.d. ravnatelja imenovati, možda, njegovog zamjenika Branka Kutiju, sad se može spekulirati. Jedino što je sigurno je da se neće mijenjati Statut te usnove kojim bi se za ravnateljsko mjesto uvele i diplome koje posjeduju politički poželjni kandidati. A zbog toga je i dugogodišnji predsjednik UV Željko Lončar podnio ostavku.

Podsjetimo, izbor ravnatelja ŽUC-a izazvao je raskol u prijašnjem sazivu Upravnog vijeća kojeg je osim predsjednika Lončara napustila i članica Marica Nekić. Umjesto njih u Upravno vijeće ušli su županijski pročelnici, Krešimir Laštro i Daniel Segarić.

Na prvi natječaj, objavljen u ožujku prošle godine, javilo se petero kandidata, dok se na razgovor odazvalo njih četvero. Iako su svi ispunjavali formalne uvjete odlučeno je kako niti jedan od njih nije dovoljno dobar za ovu funkciju. Oporba je tada upozoravala kako se razlozi poništavanja natječaja mogu pronaći u želji za postavljanjem HDZ-ovog kadra, odnosno izborom bivšeg gradonačelnika Benkovca i aktualnog zamjenika ravnatelja, Branka Kutije. No on ne ispunjava uvjete za posao s plaćom od 11 tisuća kuna. Naime, traži se VSS ili VŠS graditeljskog, prometnog ili ekonomskog smjera, a Kutija je po struci kemijski tekstilno-kemijske tehnologije. Preostaje vidjeti kako će proći novi natječaj na čiju se objavu čeka već gotovo godinu dana.