Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola predstavio je danas na Kolegiju župana godišnji program rada i financijski plan ove ustanove za 2019. godinu. U lučku infrastrukturu i suprastrukturu planira se uložiti 35 milijuna kuna, možda i više, najavio je pročelnik Krešimir Laštro, prepuštajući riječ ravnatelju.

- Prihodi ŽLU Zadar su veći 8 posto nego prošle godine i rastu. Od lučkih pristojbi planiramo uprihoditi oko 8,2 milijuna kuna, što je rezultat sve bolje uređenosti luka i ugovora koji se zbog toga potpisuju. Na otocima zapošljavamo sve više lučkih nadzornika, ovo ljeto to proširujemo s Istom, ne kako bismo zaradili od turizma, nego osigurali kvalitetniju uslugu. Za dva mjeseca na Istu će biti završen posao oko lukobrana čime će se poboljšati infrastruktura i sigurnost za dolaske većih jahti, stavili smo solarnu rasvjetu u našu najveću luku u Salima, a očekujmo uskoro i potpis ugovora za opskrbu gorivom u Zaglavu i luci Kosirača na Istu, najavio je Škibola.

Župan Božidar Longin pohvalio je napore uprave, ali i naložio Škiboli još jednom "put pod noge" i odlazak u Zagreb kako bi se privuklo što više državnih sredstava.

- Ove godine državi smo poslali zahtjeve za Jazine, Pakoštane, Silbu, Mrljane, blizu smo potpisa ugovora za sve navedeno. S Gradom Zadrom potpisali smo ugovor o ulaganju od milijun kuna u Jazine. Nadamo se da ćemo za 15 dana imati bager u Jazinama i to napokon završiti, kako bismo imali jednu od najljepših luka na Jadranu, rekao je Škibola.

Župan je ukazao na potrebu da se svi predviđeni radovi dovrše do lipnja, prije početka sezone.

- Na Silbi imamo dobru situaciju u luci Žalić, ali i nered na drugoj strani, moramo pokušati napraviti red. Moramo biti spremni prije tog ljetnog kaosa, kada se na moru u kratkom vremenu nađe sve što može ploviti u ovom kraju. Uvijek se bojim da se nešto ne dogodi. Mi nismo profitna ustanova da gledamo kako ćemo zaraditi, nego da napravimo red i sigurnost, poručio je Longin, te zakazao skori sastanak s Laštrom i Škibolom kako bi se dogovorile konkretne mjere u tom pravcu.

Na Kolegiju je župan informirao novinare kako će se Dan županije,  koji "pada" u Velikom tjednu, obilježiti nakon njega, vjerojatno 24. travnja. Do tada će se održati dvije županijske skupštine - jedna radna 6. ožujka i druga na kojoj će se raspravljati o županijskim laureatima. Natječaj za predlaganje javnih priznanja otvoren je do 1. ožujka.