Kup Krešimira Ćosića mitsko je natjecanje za KK Zadar, koje je do sada uspio osvojiti šest puta. Unatoč velikoj želji da Krešin kup svake godine donesu u rodni grad, zadnji uspjeh košarkaša datira iz 2007. godine, kad je u finalu u Jazinama pao Zagreb rezultatom 93:90. Nakon toga Zadar je čak i tri puta bio domaćin u Krešinoj dvorani, tri puta je bio u finalu, ali slast pobjede nije osjetio.

Statistiku će ove godine biti teško popraviti, jer je teško vjerovati da će neka momčad na završnici koja danas počinje u Splitu ugroziti Cedevitu, branitelja pet uzastopnih nastupa. Zadar je veliku priliku propustio prošle godine, kada su momčadi u vrhuncu snage, koja je predvođena Knowlesom u ABA ligi rušila euroligaše, na pladanj došli oslabljena Cibona i neuvjerljiva Cedevita. Velika euforija ugašena je već u polufinalu, kada je Cibona na krilima današnjeg igrača Zadra Luke Žorića (30 poena) pobijedila Zadar i otišla u finale, koje je na kraju izgubila.

Zadar danas u ranom terminu od 15.30 sati igra utakmicu četvrtfinala protiv Bosca. Prođe li taj ogled sutra bi treba igrati protiv Cibone, a u subotu protiv Cedevite, ne iznenadi li ju ranije Zabok ili Split. Trener Ante Zadra oprezan je već od prvog koraka, budući da je Bosco nedavno namučio Zadrane u HT premijer ligi, te održao neizvjesnost u utakmici sve do posljednje četvrtine.

- Bez maksimalne koncentracije i angažmana neće biti lako. Ove godine je vidljivo koliko je HT Premijer liga izjednačena, bez lagane utakmice,a Kup je sam po sebi takav da nema favorita, uvijek se dogodi neko iznenađenje. Nemamo pravo misliti ni o čemu osim o prvom susretu. Sjetimo se zadnje utakmice na Višnjiku kada nam je Bosco napravio velike probleme. Zato ne želimo razmišljati o Ciboni i polufinalu, nego idemo korak po korak, rekao je Nazor uoči današnjeg susreta.

U momčadi i dalje nema ozlijeđenih Krajine i Planinića te ozlijeđenog Magarityja, a neće biti niti Luke Žorića, koji mora odslužiti kaznu isključenja s prošle prvenstvene utakmice. Ipak, kapetan Zadra Šime Špralja pun je optimizma.

- Nakon dvije, izuzetno važne pobjede u posljednjim utakmicama i uoči Kupa "Krešimir Ćosić" u momčadi je zavladala pozitivna atmosfera te sigurno da na Kup putujemo spremni, u dobroj atmosferi i puni samopouzdanja. Nastojimo izbjeći iznenađenja i određene pogreške koje su nam se događale u prošlogodišnjem izdanju same završnice kupa. Ove godine idemo do kraja!, kaže Špralja.

Luka Božić kao cilj je postavio dobru igru u svakoj sljedećoj utakmici.

- Dokazali smo da smo u stanju odigrati momčadski i na nivou. Definitivno smo puni samopouzdanja i ono što je također važno, putujemo na samu završnicu Krešinog kupa spremni. Idemo utakmicu po utakmicu, a vjerujem da će nas i naši navijači doći podržati u ostvarenju naših postavljenih ciljeva.

Bosco s Burićem na klupi priželjkuje iznenađenje

Svoj premijerni nastup na završnom turniru Kupa Krešimira Ćosića ima Bosco koji je preko Šibenika izborio "svjetla reflektora". Iako im je prvenstvo u prvom planu trener Ivica Burić naglašava da je kup specifično natjecanje u kojem u jednoj utakmici netko može imati loš dan
- Dečki su ušli u jedan sistem i način rada u ovih mjesec dana koliko sam u klubu i sada smo se puno bolje upoznali. Ne vjerujem da će nas Zadar nekako olako shvatiti jer smo u posljednjem međusobnom susretu dobro igrali. Zadar ima prednost u snazi, a to je u činjenici da imaju pet-šest visokih igrača. Ključna će biti kontrola skoka, a to u nedavnoj utakmici u Zadru nismo imali. Na njihovu agresiju ne smijemo gubiti glavu, već imati svoj način i stil igre. Kada bi to napravili onda bi se mogli nadati jednom egal susretu, ali ono što možemo je dati sve od sebe da pariramo Zadru što je više moguće, kazao je Burić.


ZAVRŠNI TURNIR KUPA K.ĆOSIĆA:

Četvrtfinale, Srijeda, 13. veljače (Split)
13.00 Cibona - Adria Oil Škrljevo
15.30 Zadar - Bosco
18.00 Cedevita - Zabok
20.30 Split - Gorica

Polufinale, Četvrtak, 14.veljače (Split)
16.30 Pobjednici Cibona - Adria Oli Škrljevo/ Zadar - Bosco
19.00 Pobjednici Cedevita-Zabok/ Split - Gorica

Finale, Subota, 16.veljače (Split)
19.00 Pobjednici polufinala