U HNK Zadar jutros je održana tradicionalna božićna akcija darivanja krvi. Iako se i ovog puta čula pjesma, a darivatelje su posjetili dragi prijatelji, nastavljen je trend pada davanja - do 10.30 sati krv je dalo 75 Zadranki i Zadrana, a nikada ranije nije ih bilo manje od 100. Razlog je jasan, tvrdi voditelj aktiva DDK Kalelarga Venci Jurin - odnos institucija prema dragovoljnim darivateljima krvi.

- Mi smo još uvijek najbolji u darivanju krvi, ali situacija je strašna, ne znam što će biti u budućnosti ako se ovakav trend nastavi. Nama je ministar rekao da smo nacionalno blago, vidjeli smo kasnije kakvo smo mi to blago, rezigniran je bio Jurin, koji za glavnog krivca ne drži slab "dotok" mlađih članova, već odnos vlasti i Crvenog križa prema ovom i drugim aktivima.

- Kad je bilo Svjetsko prvenstvo premijer Andrej Plenković pozvao je privatnike da puste radnike na doček, u Splitu su se prošli tjedan hvalili kako njihovi radnici ne moraju nazad na posao kada idu dati krv, a gdje smo mi?, zapitao se Jurin.

Jedan od darivatelja koji je danas 62. put dao krv, Marijan Mađerić, kaže kako bi navodne povlastice koje darivatelji imaju trebalo ukinuti ako se ne mogu provoditi.

- Nije mi problem čekati red u bolničkim ustanovama ako su ispred mene starica, invalid, trudnica. Ali ako imam pravo ostvariti prednost, zašto bih ja kao mlađe koji su ispred mene?, pita se Mađerić

Unatoč problemima Jurin je održavao veselu atmosferu, darivateljicama je uručio crvene ruže, a iznenadili su ga svojim dolaskom Roman Segarić i Radomir Jurić, koji su mu uručili dva primjerka nedavno objavljenog Leksikona zadarskih laureata, u kojem su dvije stranice posvećene i dobrom duhu voditelja DDK Kalelarga.