Evo pravog blagdanskog recepta: u jednu malo veću posudu ubacite po 5 kilograma brašna i šećera, dodajte 200 jaja, 3 kilograma čokolade, kilogram vanilin-šećera i dalje dovršite kao inače kada radite tortu. Računajte na to da ju postavite na mobilni stol jer je zbog dimenzija od 1,6 puta jednog metra i težine od jednog metra njom teško manevrirati, iznesite je na otvoreni prostor i pozovite susjede na šnitu torte.

Upravo to učinili su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole predvođeni mentoricom Kristinom Lončar, ali u humanitarne svrhe - tortu su ispekli kako bi na Narodnom trgu šnite prodavali po 10 kuna i tako prikupili sredstva za udrugu Cukrići, a za one koji preferiraju topli obrok po istoj cijeni pripremili su brudet od sipe s graškom i krumpirom. Naravno, neki su konzumirali oboje, a i ostavili pokoju kunu više u pripremljenim kasicama.

- Naši maturanti, slastičari - učenici 3.d razreda i jedan komercijalist iz 4.g dva dana su radili ovu tortu od čokolade i vanilije. Tortu smo zajedno sa školskim stolom dopremili do trga i na način na koji mi to znamo našem Gradu čestitali njegov grad, rekla nam je Lončar dok su prvi konzumenti pristizali oko stola. Nakon toga se izgubila u gomili jer je puno gladnih usta moralo biti nahranjeno u kratkom vremenu.

Tradicionalna manifestacija Zadarski pijat tako je ove godine završila punim uspjehom, pa nema sumnje da će dogodine nova generacija maturanata ponovno prionuti poslu i razveseliti sugrađane i potrebite.