U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" Tanja i Igor Blaslov predstavili su nam svoju udrugu „Jakov Zadranin".

Kako su godinama volonteri svetoga Frane, mladi volonteri su ih poticali da se napravi Facebook stranica, tiskane majice ili slično, no oni su imali drugu viziju. Njihov stav je uvijek bio: „... eto postojimo i svi koji žele mogu se uključiti na način koji njima odgovara i onoliko koliko žele." Na samom početku franjevci samostana Sv. Frane su im ustupili jednu lijepu dvoranu, iz milja prozvanu „Dvorana s Dušom" gdje je započeo usko orijentiran rad za oboljele od hematoloških i onkoliških bolesti. Nakon cijelog angažmana bračni par Blaslov došao je do zaključka kako sav taj rad treba biti pod vodstvom jedne udruge. Ime se biralo dugo i pomno.

Sam blaženi Jakov Zadranin u dokumentima je zapisan kao Ilir, Zadranin, Slaven i Dalmatinac. Zaštitnik je talijanskog grada Bitetto. Mlad je stupio u Franjevački red u samostanu sv. Frane u Zadru. Živio je u raznim samostanima, bio čovjek molitve i vrlo marljiv u svojim svagdašnjim poslovima, pogotovo u kuhanju svojoj braći. Bog ga je još za života obdario karizmama proroštva i čudesa. Umro je 27. travnja 1485. godine u samostanu u Bitettu. Papa Klement XI. odobrio je njegovo štovanje 1700. godine za cijeli Franjevački red. Papa Leon XIII. dopustio je da se štuje u Zadarskoj nadbiskupiji, a najnoviji Časoslav i Misal franjevačkih zajednica hrvatskoga jezičnog područja donosi tekstove za liturgijsko štovanje blaženog Jakova.

Rad udruge uključuje sve segmente koji su dobrodošli u samostan. Vodi se briga o trećoj dobi i njihovim vještinama, predstavljanje putovanja i hodočašća sugrađana, na specifičan način „razgovora o knjizi" promoviraju se knjige te, kao bitan dio susreta, izabrala se tema „Kako duhovnost pomaže u suočavanju s teškom dijagnozom?" za čime slijedi susret samih doktora stručnih za područje hematologije s pacijentima u diskreciji, neformalno i opušteno, bez „mantila" i čekanja za naše sugrađane. U želji da se uključe sva čula, uključen je i glazbeni segment gdje su gosti učenici i profesori glazbene škole te ostali glazbeni gosti. Ta događanja su jednom mjesečno (četvrtak) u 18h sati. Svi su dobrodošli!

Mir i dobro!