ZADAR- Pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela ima pune ruke posla oko sanacije priobalja u samom Gradu koje je stradalo u nevremenu prije osam dana.
Mjesto najveće štete je riva. Mul (gat) je podlokan u obalnom dijelu ispod razine more, ustvrdili su ronioci koje smo angažirali kao i inženjera statike, doznajemo od pročelnika Dujele.

 

Mjesto vidljivog oštećenja ograđeno je prije osam dana, a jučer je počela sanacija koja je povjerena ugovorenoj gradskoj tvrtki Stipčević. Ovisno o vremenskim prilikama i radovima na rivi, Stipčević će biti angažiran i oko sanacije plaže Vitrenjak na kojoj su nadležni iz gradske uprave jučer snimili stanje.

Plaže više i nema nakon što je olujno jugo povuklo sve što je moglo u more.
Pitali smo pročelnika Dujelu kada će na red doći i Foša, vanjska operativna obala uz nekadašnju ledanu Adrie. - Tamo još traju izvidi posljedica posljednjeg oštećenja. Prije šest mjeseci radili smo analizu koja je pokazala da je taj obalni zid u jako lošem stanju i zahtjeva ozbiljnu rekonstrukciju, kazao je Dujela. Kao i rekonstrukciju rive za koju će biti potreban izvedbeni projekt, tako i za obnovu obale u Foši, nadležnost je Odjela za graditeljstvo.

Koliko će se iz gradskog proračuna izdvojiti za sanaciju, pročelnik Dujela u ovom trenutku ne može procijeniti. Po izvršenim radovima, tvrtka Stipčević će obračunati troškove i podnijeti račun Gradu Zadru.
Uz sva vidljiva oštećenja, snimljena ovih dana, uz rivu koja je raspada, gorući problem je Trpimirova obala. Ona je izravno na udaru mora kad se digne jugo. Stoga su u gradskoj upravi načelno dogovorili kako se obala treba pregledati pod morem kao podlogu za neku buduću rekonstrukciju koju će zahtijevati i taj atraktivni dio zadarske obale.