Svečanom akademijom u Kneževoj palači završeno je obilježavanje Spomen dana na donošenje Odluke o sjedinjenu Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Nakon polaganja vijenaca na spomenik palim borcima na Gradskom groblju te otkrivanja spomen ploče na Peglici, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra Miljenko Letinić u Kneževoj je palači podsjetio na značaj ovog događaja u tom vremenu te sve posljedice koje je imao po hrvatsku samostalnost.

- Odluka je imala veliki motivirajući učinak i utjecaj na daljnji tijek rata, a u Zadru je dočekana s oduševljenjem, budući da su njegovi stanovnici 24 godine proživljavali teror, palež, otimačinu, zabranu jezika, prisiljavani su na mijenjanje osobnih imena, bili odvojeni od zaleđa. Kukavica i izdajnik Ante Pavelić darovao je ovaj dragulj fašistima, pa je razumljiv bunt i organiziranje partizanskih jedinica na otocima već u 1941. godine, rekao je Letinić.

Prvi put su na jednoj manifestaciji u organizaciji ove udruge sjedili zadarski gradonačelnik i zadarski župan, i to kao izaslanici predsjednice države i predsjednika Vlade. Tome je prethodilo postavljanje spomen ploče bez ideološkog znakovlja, HDZ-u omražene zvijezde, ali i javni odmak od komunističke ideologije na svečanoj akademiji.

- Većina sudionika pošla je u rat spremna položiti život, lišena ideoloških promisli. Cilj bio sloboda a ne ideologija, što se i danas krivo interpretira. Ne želimo podjele i mržnju, stvaranje nove Jugoslavije, ali se ne mirimo niti s omalovažavanjem partizana i druga Tita. Mnogi od nas s ponosom su nosili hrvatski barjak u ratu. Mi nemamo drugu domovinu, grb i zastavu, svoj život vezali smo za Lijepu našu. Nudimo suradnju svim udrugama iz Domovinskog rata, jer u tome prepoznajemo veliku simboliku, rekao je Letinić.

Svako spominjanje drugarica i drugova te druga Tita izazivalo je veliki pljesak, čak i premijera Andreja Plenkovića, kojeg je spomenuo njegov izaslanik Branko Dukić, a vrlo tih je pljesak bio pri spominjanju hrvatske predsjednice, koju je na skupu predstavljao župan Božidar Longin.

U svom govoru zadarski gradonačelnik citirao je prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je rekao kako se uspostavom Federalne Države Hrvatske u antifašističkom ratu hrvatski narod našao na strani pobjedničkih demokratskih sila. „Ne može biti nikakve dvojbe da to bijaše preduvjetom za međunarodno priznanje odluka ZAVNOH-a i AVNOJ-a o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka hrvatskoj domovini, a isto tako i za poratno ustavno reguliranje suverenosti Hrvatskoga sabora", rekao je svojedobno Tuđman.

- Odajemo priznanje svim domoljubima koji su za vrijeme fašističke okupacije dali doprinos očuvanju identiteta. Malo je gradova koji su poput Zadra toliko bili otrgnuti od matice zemlje, a najviše žrtava imao je upravo u vrijeme fašističkog režima, kada je strahovito nazadovao. Teško je stradao i u savezničkim bombardiranjima, ali u svom duhu nikada nije pokleknuo. Potpunu slobodu hrvatski narod izvojevao je krvlju voljenih u Domovinskom ratu, u avnojevskim granicama, konačno se othrvavši svakom obliku totalitarizma, rekao je Dukić.

- Prostori na kojima živimo uvijek su bili privlačni osvajačima, i u starom i u novom vijeku. Ono što je Zadar pretrpio za fašističke vlasti i u bombardiranju nismo željeli da se ikada ponovi. Nažalost, ponovilo se 1991., ali su odvažnost i snaga onoga koji brani svoj dom opet pobijedili. Prošlosti se sjećamo, sadašnjost živimo. Kakva će biti budućnost, ovisi o nama, rekao je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, župan Božidar Longin.