ZADAR - Zamjenik gradonačelnika Ante Babić, pravnik po struci, pomogao je jučer ministru graditeljstva, ekonomistu Predragu Štromaru kad se baš i nije snašao na novinarski upit o zabranji gradnje tijekom turističke sezone. Ministar je mislio kako je to stvar isključivo jedinica lokalne samouprave, a ne famoznog članka 132 Zakona o građenju.

Dogradonačelnik Babić je objasnio kako se taj članak odnosi na zabranu građevinskih radova tijekom turističke sezone te se odluke donose za svaku iduću sezonu. Time je službeno potvrđeno kako Grad Zadar nema odluku o zabrani gradnje iako se na nju poziva. Ta je odluka donesena 2004. godine. 

U Gradu Zadru za razliku od Grada Šibenika nadležne i odgovorne osobe ne prate zakonske izmjene. U Šibeniku su odmah po izmjeni Zakona o građenju 2013. donijeli novu odluku kojom su propisane i kazne. Najveća novčana kazna od 500 do 10.000 kuna može se izreći za prekršaj pravnoj osobi dok su fizičkoj manje kazne.

Ministar Štromar je jasno rekao kako je samo građevinska inspekcija ta koja može zaustaviti radove a ne komunalni redari kojima je obaveza samo prijaviti po dojavi građana ili obilaskom terena da se negdje u srcu sezonu odvijaju bučni i teški građevinski radovi. 

No zadarski redari su po naputku nadležnog pročelnika Ivice Katića donijeli rješenje o obustavi radova na gradilištu Marine Borik te kako smo doznali ispisali kaznu od 30 tisuća kuna. Iduće će biti 60 tisuća kuna slično kao na Viru gdje su tamošnji radari dnevno ispisivali enormne iznose kazne za gradnju benzinske crpke koju su sami investitori prekinuli, dok se to ludilo sa spornom odlukom zakonski ne razriješi.