„Ova presuda je sramotna i žalosna, s obzirom na to koliko već upozoravamo na to kakvi su nam zakoni i kakve su nam presude" rekla je za Narod.hr Anita Papa, predsjednica udruge Lavice, koja pruža pomoć žrtvama pedofilije komentirajući presudu Općinskog suda u Zadru za slučaj pedofilije u kojemu je počinitelj za spolni odnos s 12-godišnjom djevojčicom kažnjen samo uvjetnom zatvorskom kaznom.

Udruga se već dugo vremena javno zalaže za promjenu zakona koji, kako ističu, štiti pedofile, omogućujući da budu kažnjeni uvjetnim kaznama ili društveno korisnim radom.

Prije nekoliko mjeseci su na prosvjedu na Trgu svetog Marka, zajedno s udrugom „Roditelji protiv institucionalizacije pedofilije" Lavice snažno apelirale na javnost i političku vlast, podsjećajući na neispunjena obećanja da će novi zakon koji treba uvesti promjene u kažnjavanje pedofila biti donesen u proljeće ove godine.

„Ova presuda je sramotna i žalosna, s obzirom na to koliko već upozoravamo na to kakvi su nam zakoni i kakve su nam presude" kaže Papa, ističući kako je ove godine donesen već niz uvjetnih kazni za slučajeve pedofilije.

Podsjetimo, sutkinja općinskog suda u Zadru dosudila je počinitelju uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine s rokom kušnje od tri godine. Pritom je, kao olakotnu okolnost, uzela činjenicu da je Ivan, koji je očito svjesno namamio, zaveo i seksualno zloupotrijebio svoju prvu susjedu, djevojčicu od 12 godina i devet mjeseci, prethodno bio neosuđivan i da je otac dvoje malodobne djece. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, nezadovoljno presudom, najavilo je žalbu.