Uplata u humanitarne svrhe neobičan je, ali najvjerojatniji sudski epilog suđenja protiv Marija Pešuta, pročelnika gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, nakon što se na javnoj raspravi u ulozi oštećenika ponovno nije pojavio poduzetnik Reno Sinovčić. 

Sinovčić je Pešuta zbog uznemirujućih SMS poruka prijavio policiji još 2013. godine. Nakon istrage, policija je njegove navode ocijenila osnovanim te podnijela prijavu Općinskom državnom odvjetništvu koje je zatim podiglo optužnicu zbog nametljivog ponašanja. 

- Oko 9,15 sati (op.a. 15 minuta prije početka rasprave) Sinovčić me nazvao navodeći da je trenutno u inozemstvu, zbog rješavanja životne situacije, ističući da je jučer bezuspješno o tome pokušao obavijestiti sud. Naveo je da će biti u mogućnosti pristupiti sudu nakon sljedeće srijede, objasnio je razloge izostanka Sinovčića sudac Općinskog suda u Zadru Domagoj Kurobasa. Kako mi znamo da je on nazvao, pitao je Pešutov odvjetnik Robert Izidor Majić, na što je Kurobasa odgovorio "kako se po glasu vidi da je on". 

Općinski državni odvjetnik Igor Vulić opravdanje Sinovčića prema kojem nije uspio dobiti predstavnike suda ocijenio je "smiješnim". Ovo već predugo traje, to je podcjenjivanje svih nas, rekao je Vulić.

S obzirom na okolnosti, predloženo je prihvaćanje prijedloga Sinovčića od ožujka 2013. godine u kojem je istaknuo da će ODO odustati od kaznenog progona ako Pešut uplati 5 tisuća kuna na račun Caritasa. Pešut je njegov prijedlog tada prihvatio, no ubrzo se predomislio. 

- Mučno mi je više od svega ovoga, već se 4 godine ništa ne događa, a mene se provlači po medijima. Platit ću sada ako će se time završiti ovo, poručio je Pešut. 

No slučaj još nije završen, već je sazvano novo ročište za 15-ak dana do kada će Općinsko državno odvjetništvo utvrditi kako to proceduralno provesti.