Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru organizatori su manifestacije „Krševanovi dani kršćanske kulture", koji će se održavati od četvrtka 16. studenog do svečevog blagdana što se slavi 24. studenog.

Prvog dana, u četvrtak u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević s početkom u 19 sati predavanje „O nazočnosti kapucina u Zadru od 18. do 20. st." Održat će dr. don Zdenko Dundović, predsjednik Društva za povjesnicu Zadarske nadbiskupije Zmajević. U tom izlaganju sabire niz dosad javnosti nepoznatih podataka o djelovanju kapucinske redovničke zajednice u Zadru, među kojima se osobito ističe sv. Leopold Bogdan Mandić. Do mnogih zanimljivih činjenica i saznanja koje su vrijedan doprinos hrvatskoj crkvenoj povijesti, dr. Dundović je došao temeljem istraživanja arhiva u Hrvatskoj i Italiji.

U srijedu 22. studenog prof. dr. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru održat će stručno izlaganje „Biblija nije udžbenik astronomije, a Zemlja nije ravna ploča", u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević" u Zadru s početkom u 19,30 sati.

„Crkve u staroj jezgri grada Zadra - otete zaboravu" naziv je izložbe učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar koja će se u dvorani te škole održati i biti dostupna građanima na razgledavanje od srijede 22. do ponedjeljka 27. studenog. Izložba predstavlja osam u potpunosti nestalih crkava koje su se nekad nalazile u staroj jezgri grada Zadra na Poluotoku. Nastala je kao rezultat istraživačkog projekta koji je realiziran uspješnom suradnjom Arheološkog muzeja Zadar, Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i studenata Odjela za povijest umjetnosti sa Sveučilišta u Zadru.

Koordinatorice projekta i autorice kataloga izložbe su Marina Maruna, viša knjižničarka Arheološkog muzeja Zadar, Željka Kucelin, muzejska pedagoginja Arheološkog muzeja Zadar i prof. Elvira Katić, knjižničarka Klasične Gimnazije Ivana Pavla II.

Blagdan sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra čiji se lik nalazi na zastavi i grbu gradske uprave, slavi se u petak 24. studenog. Svečano koncelebrirano slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na tom se slavlju kada je izložen i relikvijar sv. Krševana, uz gradonačelnika Grada Zadra sa suradnicima, na osobiti način okupe i vjeroučitelji Zadarske nadbiskupije jer je sv. Krševan bio kateheta sv. Stošije. Stoga se njegovom zagovoru povjerava rad vjeroučitelja u zadarskoj mjesnoj Crkvi.

Uoči blagdana, u četvrtak 23. studenog, u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18 sati Svečanu Večernju u katedrali sv. Stošije predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon Svečane Večernje, u katedrali sv. Stošije Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo. Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića, u 19 sati će održati svečani koncert kojim će se proslaviti i blagdan sv. Cecilije, zaštitnice pjevača.

Manifestacija „Krševanovi dani kršćanske kulture" održava se četvrtu godinu u nizu. U sklopu manifestacije u studenom i prosincu će se održati još predavanja, crkvenih, znanstvenih i kulturnih događaja s ciljem promicanja kršćanskih vrijednosti i stvaralaštva, u prilog općem dobru društva. Uoči samog početka trodnevnu duhovnu obnovu od četvrtka 16. do subote 18. studenog u katedrali sv. Stošije u Zadru vodi dr. fra Darko Tepert, svakog dana s početkom u 18 sati.