Zadarski festival književnosti i kvalitete KaLibar bestival u svom petom uprizorenju će Zadru ponuditi etablirane književnike i umjetnike iz Hrvatske i Europe, rame uz rame s lokalnim umjetnicima. Program je prepun književnika sa sjajnim knjigama, koncertima, projekcijom filma i dobrotvornom izložbom.

Datumi održavanja su 21., 22. i 23. rujna 2017. u poslijepodnevnim i večernjim satima, a organizatori iz književne udruge ZaPis objavili su popis gostiju.

Program će prvoga dana u 19:00 u svetom Dominiku otvoriti projekcija poetsko-eksperimentalnoga filma „Spomenik" koji propituje današnju svrhu devet masivnih spomenika žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Redatelj filma, Igor Grubić, za njega je dobio HT nagradu MSU, a s njim će nakon projekcije razgovor voditi Adrijana Vidić. Slijedi dio programa posvećen Nagradi Post scriptum za književnost na društvenim mrežama. Tu jedinstvenu nagradu je 2016. godine pokrenula Udruga Kultipraktik, a na KaLibar bestiValu se predstavljaju naslovi koji na temelju nje nastaju. Ove je godine to slučaj s knjigom „Nekoga moramo voljeti (kako na webu, tako i na zemlji)" prošlogodišnjega dobitnika, Hrvoja Marka Peruzovića, a predstavit će se i dobitnik nagrade za 2017. godinu, Bojan Krištofić, čija će knjiga sastavljena od Facebook zapisa tek nastati. Program u četvrtak zaključuje Boris Rašeta. Njegovu će knjigu „Staljinovi ubojice, Tito i Krleža" predstaviti Kruno Lokotar, a autor će poslije predstavljanja biti prvi učesnik prvog zadarskog Spikigina, ciklusa pripovijedanja priča nalik splitskom Pričiginu, kojeg je u Zagrebu pokrenuo Kruno Lokotar.

Drugi festivalski dan se iz svetog Dominika seli u Almayer Art & Heritage Hotel gdje se spaja s projektom književnih predstavljanja Udruge ZaPis, „Libri u korti". Stanislava Nikolić Aras će razgovarati sa Sanjom Baković, autoricom zbirke poezije „Plovna mjesta", i Nadom Topić koja je napisala zbirku poetske proze „Male stvari". Zatim će se publici predstaviti knjiga „4 brave" Željke Horvat Čeč, koja se smatra hrvatskim ekvivalentom „Velike bilježnice" Ágote Kristóf, a prvi put će se na KaLibru predstaviti Zadranka Martina Vidaić s novom knjigom poezije „Tamni čovjek Birger". Program u petak završava predstavljanjem knjige „Slučaj plaža" svestranoga bračkog umjetnika i autora dvadesetak naslova, Ivice Jakšića Čokrića Puke.

Trećeg se dana festival vraća natrag u prostor svetog Dominika i posvećen je prezentiranju radu udruge ZaPis koja slavi osmu godinu djelovanja i petu godinu organiziranja KaLibra. Uz Zapisove autore nastupom će se predstaviti i Udruga za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti DADAnti iz Splita. Poeziju će uz svirku i performanse predstaviti i prvak hrvatske slam poezije, Roberto Vodanović Čopor i ZaPisov doajen Mario Padelin. Zadranima dobro poznat sugrađanin, Mirko Jamnicki Dojmi, u razgovoru sa Stanislavom Nikolić Aras će predstaviti svoju zbirku poezije „Cepelin nad Zadrom". Književni dio programa će završiti gostovanjem Ivice Prtenjače koji će predstaviti novi roman „Tiho rušenje". Roman će predstaviti Želimir Periš, nakon čega će autor biti učesnik još jednog mini-Spikigina. Festival će koncertom zatvoriti Kriptidi, zadarska glazbena atrakcija.

PROGRAM
1. dan - 21.9. - četvrtak - sv. Dominik, Poljana Branka Stojakovića bb, Zadar
POST SCRIPTUM
19:00 Igor Grubić: projekcija filma „Spomenik" (50 min) i razgovor s autorom, moderira: Adrijana Vidić
20:15 Post scriptum: promocija pobjednika 2016. Hrvoje Marko Peruzović: "Nekoga moramo voljeti" i predstavljanje pobjednika 2017. Bojana Krištofića, moderiraju: Kruno Lokotar i Adrijana Vidić
21:30 Boris Rašeta: „Staljinovi ubojice, Krleža i Tito" + Spikigin, moderira: Kruno Lokotar


2. dan - 22.9. - petak - Almayer Art & Heritage Hotel

LIBRI U KORTI
19:00 - Sanja Baković: "Plovna mjesta" + Nada Topić: "Male stvari", moderira Stanislava Nikolić Aras
20:15 - Željka Horvat Čeč: "4 brave" + Martina Vidaić: "Tamni čovjek Birger", moderira Stanislava Nikolić Aras
21:30 - Ivica Jakšić Čokrić Puko: "Slučaj plaža", moderira: Kruno Lokotar

 

3. dan - 23.9. - subota - sv. Dominik, Poljana Branka Stojakovića bb, Zadar
ZAPISNICA - dan otvorenih vrata Udruge ZaPis
18:00 Otvaranje, Zapisovci čitaju, moderira Želimir Periš
Mirko Jamnicki Dojmi: "Cepelin nad Zadrom", moderira Stanislava Nikolić Aras
Zapisovci čitaju: Mirjana Mrkela, Jasminka Vejmelka, Andreja Malta, Iva Pejković, Denisa Čirjak, Ivan Čeperković, Marija Zekanović
Roberto Vodanović Čopor: „Zidovi laju" - poetsko-glazbeni performans
Mario Padelin: glazbeno-poetski nastup
20:30 Dadanti (Split) - poezija i performansi
21:30 Ivica Prtenjača: „Tiho rušenje" + Spikigin, moderira Želimir Periš
22:15 Kriptidi: koncert