ZADAR - Dogodilo se na današnji dan: prije točno godinu dana zadarski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Bila je to prva zlatna olimpijska medalja za hrvatsko jedrenje i prva olimpijska medalja koja je donesena u Zadar.

Šime i Igor izborili su sportsku krunu nakon 15 godina zajedničkog jedrenja. Odnedavno su razdvojeni na putu za Olimpijske igre u Tokiju, ali i dalje zajedno u jedrenju koji je njihov život od malih nogu. Jučer smo im odvojeno postavili tri pitanja: kako im je prošla godina dana od osvajanju medalje, koji im se trenutak tog dana najviše urezao u sjećanje te kako s odmakom gledaju na svoj blistavi sportski uspjeh. Ne treba zaboraviti da je dvojac JK sv. Krševan lani osvojio i drugi naslov svjetskih prvaka te su pobjednici Svjetskog kupa.

Šime Fantela, dok se pripremao za trening u novoj klasi 49-er, u kojoj ga s bratom Mihovilom čeka prvo Svjetsko prvenstvo, podsjetio je na dan prije.
Medal race (plov za medalju) bio je odgođen za 18. kolovoza, što je za nas bio test. To trebaš izdržati ako misliš osvojiti medalju. Ako ne možeš, onda je nisi ni zaslužio, kazat će Šime s bogatim iskustvom koji mu se još uvijek slaže u glavi.

Evo Šiminih odgovora na našu znatiželju:

- Prvih šest mjeseci bio je baš ludi ritam i drago mi je da smo to prošli. To je dio cijele te priče - šušur koji priliči osvajanju zlatne olimpijske medalje. Druga polovica godina prošla mi je u želji za jedrenjem novoj klasi, novom dokazivanju i izazovu kojeg su rijetki prošli: prelazak iz klase 470 u klasu 49-er. U svakom slučaju nakon svega što smo Igor i ja prošli s trenerom Edom Fantelom, trebao nam je temeljit odmor.


- Ono što ću najviše pamtiti od tog dana je onaj trenutak tišine, kada se diže zastava i počinje svirati himna, a mi smo na postolju iznad svih. Taj osjećaj da se žrtva isplatila. Zapravo cijeli taj dan živo pamtim, svaku sekundu.


- U odmaku od godinu dana na osvajanje zlatne olimpijske medalje gledam kao na odlično iskorištenu priliku što smo bili zdravi i spremni da ostvarimo nešto što smo žarko željeli i planirali još od OI u Londonu. Osvojena medalja u Riju i dalje izaziva sreću i ponos.

Igora Marenića smo uhvatili nakon obavljenog trenerskog zadataka na EP klase 470 s posadom turskih jedriličarki. Igor svakodnevno ima kondicijske trenere jer on je i dalje aktivan jedriličar, Šimin član posade i prijatelj.
Nismo se mi razišli u onom krivo tumačenom smislu te riječi, sve je to otprije dogovoreno, napominje Igor koji nam je dao svoje viđenje na ista pitanja.

- Ubrzan je bio prvi dio godine. Intenzivan, na momente i naporan i nije bilo vremena za odmor. A onda se to ove godine stabiliziralo, nastavio se radni ritam. Ipak godina je proletjela tako da sam i ja ostao iznenađen kada je na našem FB profilu izbačen podsjetnik na Rio. Bila mi je to prilika da pogledam stvari koji je lani u to doba jednostavno nisam stigao vidjeti.

- Trenutak koji mi se najviše urezao u pamćenje bio je onaj kada smo u Madal raceu bili vodeći i u zadnjoj dionici mezzanave prema cilju ja sam Šimi rekao gotovo je, a on ništa nije odgovorio. Naravno da je znao da smo pobjednici ali čekao je onaj trenutak kada smo prošli kroz cilj i od lude sreće prevrnuli jedrilicu. Taj trenutak slavlja nismo planirali.

- Osvajanje zlatna olimpijske medalje neštom je najbolje što mi se dogodilo u životu. I nakon godinu dana to je najveći moj životni uspjeh bez konkurencije. Sa zlatnom olimpijskom medaljom Šime i ja smo ušli u povijest. Izrazito sam ponosan i sretan što smo to ostvarili.

Grad Zadar priredio je nezaboravan doček za najtrofejnije zadarske sportaše, kakav su i zaslužili osvajači olimpijskog zlata. Rezultati Šime i Igora nedostižni su.


View on YouTube