U utorak, 23. svibnja, u 19 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, prof. dr. sc. Pavuša Vežić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru održat će predavanje "Velom kuntradom od Kampe do Foše".

Vela kuntrata u Zadru povijesni je naziv za ulicu koja se poput kičme proteže Gradom od Kampe do Foše. Kampa je također povijesni naziv za širinu koju zovemo Forumom, a na mjestu je bivšega Trga zeleni. Službeni naziv danas je Poljana pape Ivana Pavla II. Foša je sačuvano staro ime slikovite lučice nastale na mjestu srednjovjekovnoga jarka ispred gradskih zidina. Ulici i njezinim dijelovima tijekom stoljeća u više su navrata mijenjani nazivani te je s vremenom Vela kuntrata pala u zaborav. Tek arhivski izvori svjedoče o drevnom imenu ulice te izgledu i sadržajima u prošlosti njezinih prostora.

Zanimljivo predavanje Državni arhiv priređuje na temelju arhivskih izvora koji svjedoče o drevnom imenu ulice koja se proteže od Kampe do Foše. Predavanje će nas nizom starih i novih fotografija i dokumenata podsjetiti na povijesnu sliku koja i danas govori o trajnosti Zadra i negdašnjoj kulturi življenja u njemu.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.