Predsjednica Županijske organizacije SDP-a Renata Sabljar Dračevac uputila je Ustavnom sudu RH Zahtjev za uvid u pojedinačnom glasanju sudaca Ustavnog suda RH o Odluci U-VIIA-2158/2017. od 15. svibnja 2017.

U zahtjevu piše:

Socijaldemokratska partija Hrvatske, kao zainteresirana stranka na čiju je inicijativu pokrenut postupak utvrđivanja pravovaljanosti kandidacijske liste Hrvatske demokratske zajednice za predstavničko tijelo Općine Sveti Filip i Jakov tražimo očitovanje glede pojedinačnog glasanja sudaca Ustavnog suda u donošenju Odluke U- VIIA-2158/2017, od 15. svibnja 2017, a kojom se usvaja žalba Hrvatske demokratske zajednice na Rješenje ŽIP-a od 9. svibnja 2017.

Povod ovom zahtjevu je izdvojeno mišljenje koje je dao sudac Andrej Abramović kao i zbog nekih netočnosti u navedenih u obrazloženju navedene Odluke.

Mišljenja smo, da se u konkretnom slučaju zanemaruje činjenica, da se ovom Odlukom prebacuje krivnja na Općinsko izborno povjerenstvo, a ne na onog tko se pod materijalnom i kaznenom odgovornošću očitovao i pri tom dao lažne podatke, dakle svjesno i namjerno kršio propise Republike Hrvatske.

Odluke Ustavnog suda imaju utjecaja i na buduće iste ili slične slučajeve, pa smatramo da javnost treba biti upoznata o stavovima pojedinih sudaca oko pitanja zaštite provedbe zakona Republike Hrvatske.

Temeljem punomoći.

PREDSJEDNICA ŽO SDP-a
Renata Sabljar Dračevac, v.r