Dvije godine KUD Bleke i Konji radili su na filmu "Srebro i zlato Zadra grada" čiju su premijeru danas najavili u Kazalištu lutaka. 

Scenarist i glavni glumac je Enio Meštrović, kandidat nezavisne liste za gradonačelnika Zadra. 

- Identitet našeg grada je teško prepoznatljiv, pokušali smo prikazati realno stanje društva u Zadru naspram onoga što se prezentira turistima. Htjeli smo se sve što smo čuli da se događa u ovom gradu realno prezentirati kroz originalni prostor gdje se radnja događa. Ispao je to jako skup projekt, dobili smo malu podršku Grada i dobro se zadužili privatno kako bi ga doveli do kraja, rekao je Meštrović, poznat po svojim performansima. Nije htio otkrivati detalje filma, već je poručio da se već puno može spoznati iz samog obrnutog naslova. 

Ime redatelja također je ostalo u tajnosti jer isti, poručio je Meštrović, nije dobio dozvolu kućnog savjeta. Bit će to zvjezdani trenutak kada za dva tjedna upoznate tu veličinu, dodao je. 

Uz Meštrovića, film su danas predstavili zadarska redateljica Lucija Bajlo, glumac Dragan Veselić i "ministar kulture" KUD-a Arnelio Mrkić. 

- Film je namjerno sapuničarski napravljen tako da nitko ne zna cijelu sliku, rekao je Veselić dok je Mrkić poručio da je film "feta života zamotana u kreativu i pohranjena da bi se sadašnji trenutak mogao prenijeti genracijama koje dolaze prikazujući mozaik stanovnika Zadra i komadića njihovih života." 

Premijera filma održat će se 6. svibnja u dvorani Kazališta lutaka. Organizirane su dvije projekcije u 17 i 19 sati, a cijena ulaznice iznosi 25 kuna. Što gledatelji mogu očekivati?

- Srebro i zlato Zadra grada je dokumentarno-igrana-cjelovečernja komedija - žanr koji vjerojatno nitko nikad nije spojio. Film donosi istinita svjedočanstva realno stavljena u prostor kojem pripadaju, a koja će vas nasmijati i zbog kojih ćete se zamisliti u kojem gradu živite na osnovu prezentacije svih naših dragih koji ga vode, odgovorio je na to pitanje Meštrović.