ZADAR - Sudeći prema izvještaju stečajne upraviteljice iz Zagreba Ive Petanjek, stečaj Gortana, najveće poslijeratne zadarske građevinske tvrtke, bit će najkompleksniji postupak koji je započeo prije šest mjeseci.

Stečajna upraviteljica podnijela je izvještaj, u kojem je među ostalim istaknula, kako zbog nesređene dokumentacije nije mogla naći prijave tražbina radnika. Time je došlo do paradoksalne situacije da Gortan koji ima dugove u iznosu od 192 milijuna kuna u prvom isplatnom redu a nema radnika. Oni su 2010. godinu prešli u tvrtku Gortan Građenje gdje je suvlasnik bio Stanko Zrilić, kao i u samom Gortanu. Dugove radnicima, to stečajna upraviteljice iz Zagreba ne može ni znati, isplaćivao je Reno Sinovčić, kojem je Gortan gradio zgradu medijskog carstva. Kada je Gortan nakon predstečaja završio u stečaju imao je zaposlenu jednu osobu. Dotadašnji direktor Zdravko Galić okrenuo se prema novom građevinskom kompleksu kojeg gradi s novim partnerima u Murvičkoj ulici.

Na novom stambeno-poslovnom kompleksu TIZ-a ostalo je osam tisuća kvadrata neprodanih stanova i poslovnih prostora. Dio nekretnina prodano je preko licitacija koju je proveo Općinski sud na ovrhu za koju je pravo dobila OTP banka. Nakon što je ovrhom OTP banka dobila 50 milijuna kuna, ostali ovršni postupci zbog stečaja su zaustavljeni. Upravo u toj banci, stečajna upraviteljica nalazi razlog poslovne propasti Gortana koji je svu imovinu založio kod OTP banke. Zbog toga se nisu mogli zadužiti kod druge banke jer nisu imali za hipoteku, a nisu mogli vraćati postojeći kredit zbog otežane prodaje nekretnina u vrijeme krize. I kada se tom doda uteg od 10.4 milijuna kuna poreznog duga krenulo je urušavanje Gortana do današnjih dana. Čak je 27 sudskih sporova koji se zbog raznih pravnih razloga vode protiv Gortana. Radi naplate potraživanja ovrhom najviše tužbi je pokrenula OTP banka.

Zbog zabilježbi, pojedini vlasnici nekretnina na TIZ-u ne mogu se upisati vlasničko pravo na kupljene stanove. Među njima i načelnik općine Vir Kristijan Kapović, vidljivo je iz izvještaja.

Troškovi istraživanja i analize stečajne mase, koštali su preko 130 tisuća kuna, navedeno je u izvještaju koji je napravljen za ročište sazvano 18. siječnja na Trgovačkom sudu.