Na imanju Elvisa Presleya Graceland u Memphisu sprema se večeras velika proslava njegova 80. rođendana, više od tri i pol desetljeća nakon njegove smrti, a slavlje uključuje i rođendansku tortu, javno prikazivanje filmova i dražbu predmeta poput njegove prve vozačke dozvole i prvih snimaka.

Iako je preminuo 1977., Presley je još uvijek jedan od umjetnika čija se djela najbolje prodaju i nedvojbeni je kralj rock and rolla. Sve ove godine on je na vrhuncu izjavio je 83-godišnji Scotty Moore iz Nashvillea, gitarist i jedini još živuči sa snimanja 1954. na kojemu je nastao hit That s All Right.

To snimanje u studiju Sun u Memphisu promijenilo je sve u popularnoj glazbi i kulturi, tvrdi Peer Cooper, pisac i urednik u Country Music Hall of Fame and Museum u Nashvilleu.

Broj njegovih imitatora i dalje je velik. Jedan od najboljih svjetskih interpretatora Elvisa je Zagrepčanin Steve Morgans. Detaljnije uskoro u videoprilogu.

Presley je rođen 8. siječnja 1935. u siromašnoj obitelji u Tupelu u Mississippiju, a u dobi od deset godina s roditeljima se preselio u Memphis gdje je upijao mješavinu bluesa, rhytm and bluesa i afroameričke duhovne glazbe, što predstavlja podlogu na kojoj je nastao rock.

Elvisov utjecaj osjeća se među najvećim pop glazbenicima, od Beatlesa do Justina Timberlakea.