ZADAR - Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy pomoći će Zadru i Zadarskoj županiji da se nakon tri godine zastoja pokrene projekt Županijskog centra za zbrinjavanje otpada u Biljanima Donjim.

Iako je ministrica otprije upoznata sa zadarskim problemom na današnjem sastanku u Zadru definirano je rješenje. Ministrica je znalački pronašla ključne riječi u bioreakcijskom deponiju koji se izbacuje iz zadarskog i ostalih projekata, a bez kojeg Hrvatske vode ne mogu uskratiti "zeleno svijetlo."

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dati će suglasnost na studiju zaštite okoliš, dok se od javnog poduzeća Hrvatske vode, koje su blokirale taj projekt, očekuje izdvojeno mišljenje.

- To znači da će ono biti usklađeno s pravilnikom o zaštiti voda koji će se mijenjati već sredinom idućeg tjedna, najavila je ministrica Holly.

Ona se zauzela za zadarski centar koji će kao lokacija biti uvršten u izmjene plana gospodarenja otpada Republike Hrvatske. Zadarski centar jedan je od 11 koji će se tim planom graditi, a koristit će ga i dio Ličko-senjske županije, navala je ministrica i dodala kako je zadarski projekt odmakao dotle da se već za iduću godinu može aplicirati prema strukturnim fondovima EU.

Nakon kratkog predaha na Pozdravu suncu, do kojeg je gradonačelnik Vrančić u gužvi Kalelarge zovnuo SDP-ovu vijećnicu Sabinu Glasovac, zagledanu u mobitel, da se mimoišla sa stranačkom kolegicom, ministrica je u pratnji domaćina iz Grada Zadra otišla u Diklo.

Tamo će saslušati probleme s kojima je žele upoznati u MO Diklo oko gradske deponije i vidjeti koliko Ministarstvo zaštite okoliša može pomoći u sanaciji odlagališta komunalnog otpada.

Ministarstvo ministrice Holy napravit će i reviziju milijunskog projekata sanacije bazena bivše tvornice glinice u Obrovcu. Nedavno je u nadzoru tamo bila inspekcija zaštite okoliša, kazala je ministrica. Kakav je nalaz, to novinari moraju doznati službenim putem, jer ministrica ima svoja pravila ponašanja prema domaćinima kada je u gostima.