Tijekom utakmice egipatskog prvenstva između Masryja i Al-Ahlyja izbili su veliki neredi tijekom kojih je poginulo najmanje 73 navijača, a više od tisuću osoba je ozlijeđeno, od čega čak 150 kritično.

Među poginulima, osim navijača, ima i policajaca, a broj mrtvih do sada se popeo na 73, javlja BBC.

Između ova dva kluba vlada veliko rivalstvo, atmosfera je na stadionu tijekom utakmice bila na rubu incidenta. Masry je neočekivano pobijedio s 3:1, a po završetku susreta tisuće domaćih navijača sjurilo se s tribina na travnjak s noževima u rukama i krenulo u potjeru za gostujućim navijačima i igračima. Navijači Al-Ahlyja posebno su poznati kao nasilni, a bili su umiješani i u nedavne političke sukobe u toj zemlji.

Svjedoci događaja tvrde kako su snage sigurnosti napustile stadion odmah po završetku utakmice. Zbog toga na travnjaku nije bila osigurana ni hitna medicinska pomoć ozlijeđenima koji su na mjestu događaja podlegli ozljedama.

Dio svjedoka uvjeren je kako je policija nakon utakmice otvorila vrata domaćim navijačima dopustivši im ulazak na travnjak.

Egipatska vojska poslala je dva vojna helikoptera koji bi nogometaše i navijače Al Ahlyja, još uvijek zatočene unutar stadiona, prebacila natrag u Kairo.

Prosvjedi u Kairu: Javnost bijesna zbog pasivnosti policije

Gostujući su se nogometaši u panici javljali u program televizijskih kuća i pozivali vlasti da zaustave nasilje.

"Zaštitari su nas napustili, nisu nas branili. Jedan je navijač upravo preminuo pred mojim očima u svlačionici", u očaju je pričao veznjak Ahlyja Mohamed Abou-Treika koji se telefonom javio iz svlačionice.

"Ljudi umiru, vidimo mrtva tijela svuda oko nas. Nema zaštitara da nas štite", dodao je Mohamed Barakat.

Nedugo nakon tragičnih događaja navijači su u Kairu izašli na gradske ulice protestirajući protiv vojne vlasti, koja je naslijedila Hosnija Mubaraka, skandirajući "Dolje vojno vijeće", "Odlazite" i "nećemo se predati dok se ne osvetimo".

Javnost je bijesna zbog izostanka sigurnosnih snaga na stadionu u Port Saidu. Ahly TV emitirala je snimku na kojoj se vide policijske snage kako stoje u tunelu i bez reakcije mirno gledaju kaos na terenu.

Eskalacija nasilja po cijelom Egiptu nastavila se i na utakmici između Zamaleka i Ismailyja u Kairu. Nakon što je tijekom poluvremena na jednoj tribini izbio požar, igrači su odlučili da neće nastaviti utakmicu.

Otkazane su sve utakmice domaćeg prvenstva, a parlament je za četvrtak sazvao izvanredno zasjedanje.