Branko Bilaver, dopredsjednik Udruge sindikata prometnih radnika Hrvatske i tajnik rizničar sindikalne podružnice vozača i prometnih radnika Liburnije prepoznao se u prozivkama njegovog kolege Predraga Peše koji je s tridesetak članova napustio podružnicu i osnova novi sindikat pri SSSH.

- Nazvao me je marionetom. Radim 41 godinu neprekidno u firmi, a trojicu kolega predvođenu Predragom Pešom koji su javno istupili pitam koliko su oni doprinijeli firmi. Ocjenu o Branku Bilaveru mogu dati kolege koji su tamo po 30 i više godina, ljudi iz moje generacije. Nemam ništa protiv mladih ljudi, na njima svijet ostaje, ali ovako kako istupaju nije u redu. Tražim njihovu ispriku.

Zašto? Zato što Branko Bilaver nikada nije mijenjao zastavu, ime, prezime, naciju, mjesto boravka, a evo pohvalno ni firmu. I da čovjek, Peša, koji je sve to promijenio mene naziva marionetom. Ja stojim iza svojih riječi. Dečki uozbiljite se. Ne branim da se itko organizira, ovo je pravna država, trasirajte svoj put u okvirima demokracije bez vrijeđanja, poručio je Bilaver.

O ključnom problemu zbog kojeg je skupina vozača istupila iz sindikata i osnovala novi, kolektivnom ugovoru Bilaver kaže.

- Po tom sam pitanju pričao sa svim gradonačelnicima, Božidarom Kalmetom, Anom Lovrin, Živkom Kolege i Zvonimirom Vrančićem. Stanje je takvo da o tom pitanju raspravljaju Vlada i hrvatski sindikati. Dogovoreno je da ćemo nakon tih pregovora potpisati kolektivni ugovor. Tko je to zadnjih 20 godina izgubio stečena prva. Nije nitko? Pa gdje je onda problem.

Za kraj je dodao i ovo:

Ima nas 194, a njih 32, pa tko je tu marioneta?

Za četvrtak u 12 sati u Domu sindikata najavljena je konferencija za novinare novog sindikata Liburnije pri SSSH u kojem će se govoriti ne samo o kolektivnom ugovoru već i planu poboljšanja uvjeta rada zaposlenika, reguliranju noćnog rada, radnoj sigurnosti i drugim pitanjima od značaja za zaposlenike.