ZADAR - Predsjedniku Sindikata vatrogasaca Hrvatske Mladenu Magdiću, isti lopov već treći put u zadnje dvije i pol godine provalio je u obiteljsku kuću u Kukljici na Ugljanu.

Nakon što je u utorak porazbijao prozore i vrata i ušao u kuću, a zatim nakrcao ukradene stvari na traktor, Kaljanin Mirko K. (31) malo je prilegao na Magdićev kauč, a policajci su ga zatekli kako u provaljenoj kući mirno spava.

Priveden je u zadarsku policiju, iz koje je prije nekoliko dana uz kaznenu prijavu zbog tri krađe bio prepraćen istražnome sucu.
Devet tisuća stanovnika

Magdić, koji je iz Zagreba doputovao zbog provale, ne krije svoje ogorčenje jer pored samo jednog policajca u smjeni koji je zadužen za Ugljan i Pašman, lokalni kriminalci nesmetano rade, do te mjere da u provaljenim kućama stignu i odspavati.

- Zimi na Ugljanu, otoku dugom 25 kilometara, boravi oko devet tisuća ljudi. Posljednjih godina bilježi se oko sto kaznenih djela godišnje, no taj se broj u zadnje vrijeme povećao. Jedan jedini policajac zadužen je za borbu s kriminalcima na Ugljanu i Pašmanu, što je potpuno neshvatljivo. Pravila vatrogasaca, kao i interventne policije, nalažu da jedan djelatnik nikad sam ne smije ići na teren, pa nije jasno zbog čega je to dopušteno temeljnim policajcima, čiji je život svakodnevno u opasnosti - kazao nam je Mladen Magdić te zbog takvog stanja prozvao čelne ljude u policiji.

- Neka ministar Tomislav Karamarko, ravnatelj Oliver Grbić i šef zadarske policije Anton Dražina dođu na Ugljan odraditi jednu osmosatnu smjenu, pa da se uvjere može li to sam raditi jedan policajac - poručuje im Magdić.

Za premijerku Jadranku Kosor, predsjednik vatrogasnog sindikata ima već razrađen prijedlog:

- Pozivam premijerku da Ivi Sanaderu, kojeg nitko neće ni pogledati, a kamoli ga ozlijediti, ukine osobnu zaštitu te da za tih 18 tisuća kuna dnevno zaposli šezdeset policajaca. Četvorica od njih u smjeni bi mogli pokrivati deset otoka. Osim toga, svi ministri, državni tajnici i drugi podobni političari imaju službene automobile koji zimi dnevno najmanje dva sata rade u mjestu kako bi ti političari mogli sjesti u ugrijana vozila! Kad se 1200 službenih vozila pomnoži s dva sata rada, ispada da oni troše 20 litara goriva dnevno. Za iznos od 160 tisuća kuna koji svaki dan ispare u zrak, može se zaposliti još 60 policajaca - izračunao je Mladen Magdić, koji poziva i ministra pravosuđa Ivana Šimonovića da obavi nadzor zadarskog suda, budući da je provalnik već bio priveden istražnome sucu, a zatim pušten na slobodu, da bi nakon samo nakoliko dana ponovno obijao kuće.

D