ZADAR - Zadrani su sinoć u Arsenalu imali prilike iz prve ruke poslušati kako zvuči ponovno oformljeni kultni bend Leb i Sol. Naime, u sklopu svoje mini Adria turneje u Zadar su pristigli basist Bodan Arsovski, klavijaturist Kokan Dimuševski zatim gitarist Dimitar Božikov te Srđan Dunkić na bubnjevima. Prvotna dvojica, kao što je poznato, spadaju u prvu postavu grupe Leb i Sol, a koliko je sinoć prezentirano od poznate makedonske grupe, pitanje je na koje teško da ima pravog odgovora koji bi zadovoljio sve ukuse.

Ipak, uz promociju novog albuma 'Itakanataka' koji u prijevodu s makedonskog glasi 'I tako dalje', te s time i novijih radova poput Mandarine, domaća publika je imala prilike poslušati i nek kultne stvari Leb i sol kao što je 'Jovano Jovanke'.

Ovo je bio inače treći koncert grupe Leb i sol u Zadru, a prvi put su gostovali u dvorani Jazine davne 1978, prisjetio je Bodan Arsovski. U kratkom razgovoru doznali smo tako da ih je na povratnički album ponukala publika i to tijekom zajedničkih održanih koncerata prije nekoliko godina, a kada su gostovali i u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu i Rijeci.

Sam album je, kaže, nastao jako jednostavno, u svega tri mjeseca, i one stvari koje su inače morile Leb i Sol, različiti stavovi i ukusi oko glazbe, ovaj puta nisu imali utjecaja.
-Samo se radilo i sviralo. Nije se bančilo, pojasnio je Arsovski, kod kojeg stvaralačka energija izgleda nije ništa manja nego prije. Naime, na upit kada namjerava otići u penziju ovaj glazbenik kroz smijeh odgovara 'Nikada. Dok se svira, svira se!'.

Nakon Zadra gdje je uz njih gostovala ženska klapa Putalj, Leb i sol odlazi u Solin, a uslijediti će gostovanja na različitim jazz festivalima. Ipak, u Hrvatsku bi se, kažu, trebali vratit još jednom. Hoće li se Zadar naći opet na njihovom putu, saznati će se naknadno.