ZAGREB/SARAJEVO - Potvrdi li Vrhovni sud presudu riječke sutkinje Ike Šarić, vrlo je izvjesno da će dr. Ognjen Šimić, umjesto u Lepoglavi, zatvorsku kaznu od devet godina za primanje mita od pacijenata služiti u Zenici, javlja Jutarnji list. Naime, ministrica pravosuđa Ana Lovrin potkraj srpnja u Sarajevu je postigla sporazum s ministrom pravde BiH, Barišom Čolakom, da se izmijeni Sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima koji je sklopljen između Hrvatske i BiH još 1996. godine u Splitu. Prema tom sporazumu, osoba koja je pravomoćno osuđena u jednoj državi, a otišla je u drugu (koja je zbog dvojnog državljanstva ne može izručiti) odslužit će kaznu u toj državi, ali pod uvjetom da na to pristane. - Razgovarali smo o tom problemu i dogovorili se da Sporazum treba dopuniti odredbom da dragovoljnost osobe koja je osuđena na zatvorsku kaznu ne bude uvjet da je ona izdržava u državi u koju se sklonila - izjavila je ministrica Lovrin, napominjući da je cilj onemogućiti bjeguncima koji imaju dvojno državljanstvo izbjegavanje kazne.

No, to ne znači da bi se hrvatske osuđenike koji imaju i BiH putovnicu automatski smještalo u zatvore u BiH, nego bi se od slučaja do slučaja u BiH, kao i u Hrvatskoj, trebala provesti procedura priznavanja presude.

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH, Marina Bačić, također navodi kako postoji zajednička inicijativa da se riješi problem bjegunaca od pravde.
- Postoji niz osoba koje su osuđene u BiH na zatvorske kazne, ali su otišle u Hrvatsku, čiji su također državljani, pa se ne može izvršiti sankcija - kaže Bačić.Neslužbeno, međutim, u Ministarstvu pravde BiH tvrde da je s njihove strane do sada bilo više inicijativa, ali u Zagrebu nije bilo sluha da se riješi problem osoba s dvostrukim državljanstvom protiv kojih se u jednoj državi otvorio postupak zbog kriminala, ali su bijegom u "drugu domovinu" umakle pravdi.

Kažu da su posebno bili zainteresirani za rješavanje problema u vrijeme kada je bio aktualan slučaj Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, protiv kojega se u Sarajevu 2004. otvorio kazneni postupak jer je pronevjerio novac koji je stizao iz Hrvatske kao pomoć Hrvatima iz BiH. Prije dvije godine sud u BiH izrekao mu je kaznu od 10 godina zatvora, no Jelavić je u vrijeme izricanja presude već bio u Hrvatskoj koja ga nikada neće transferirati u Sarajevo jer uz bosansku ima i hrvatsku putovnicu.

Vrhovni sud BiH ukinuo je presudu i postupak vratio na ponovno suđenje koje ne započinje jer im Jelavić (koji trenutno mirno živi u Zagrebu) nije dostupan.

BiH, s druge strane, zato što ima i njihovo državljanstvo, ne može Hrvatskoj izručiti Šimića, potom Jozu Ćurkovića, bivšeg vlasnika Salonita iz Vranjica kojega splitsko pravosuđe tereti da je Salonit oštetio za oko sto milijuna kuna, poduzetnika Svjetlana Stanića kojega USKOK tereti da je u aferi Maestro podmitio Ivana Gotovca, jednog od potpredsjednika Fonda za privatizaciju, kao i niz drugih vlasnika hrvatskih i putovnica BiH.

Kad je riječ o kriminalcima koji su pravomoćno osuđeni, problem će se riješiti dogovorom država da međusobno priznaju presude i preuzmu izdržavanja kazne, no da bi se riješili ostali slučajevi, bilo bi potrebno preuzimati kazneni progon.

U Jelavićevu slučaju to bi značilo da bi mu uz pomoć dokaza prikupljenih u BiH za pronevjeru novca hrvatskih poreznih obveznika trebalo suditi u Zagrebu. Na takav način riješio se slučaj Fikreta Abdića koji je od optužbi za ratne zločine počinjene u BiH pobjegao u Hrvatsku.

Budući da je imao i hrvatsko državljanstvo, nije ga se moglo izručiti, ali mu se zato ovdje sudilo za djela koja su počinjena tijekom ratnog sukoba u BiH.