INSTITUCIJA koja dodjeljuje Oscare "The Academy of Motion Picture Arts and Sciences" razmatra tužbu protiv producenta filma "Narednik James" zbog spornih mailova koje je slao članovima Akademije. Nicolas Chartier poslao je nekoliko e-mailova nagovarajući Akademijine glasače da daju Oscar njegovom filmu, a ne "filmu vrijednom 500 milijuna dolara". Nicolas je time prekršio pravila kojima se zabranjuje promocija vlastitog filma ocrnjivanjem konkurencije.

S obzirom da je riječ o filmu redateljice Kathryn Bigelow koji slovi, uz Avatara, kao glavni favorit za najprestižniju kategoriju, onu za najbolji film, ovo mu je nanijelo znatnu štetu pa se Nicolas ispričao. "Moja naivnost, nepoznavanje pravila i čista glupost osobe koja je prvi put nominirana nisu izlika za ovo ponašanje i iskreno žalim zbog toga. Akademijina nominacija je najviša čast i trebao sam si uzeti vremena i proučiti pravila", napisao je Chartier u priopćenju medijima.

Prvi e-mail poslan je 19. veljače nakon kojeg je slijedilo još nekoliko njih. Ubrzo su došli i do medija te se u njima jasno vidi kako je Chartier davao upute o tome kako glasati. Distributer filma "Narednik James", kuća Summit Pictures u izjavi je napisala da nije znala za e-mailove sve dok Akademija nije reagirala na njih. Sada se čeka Akademijina kazna za Chartiera koja bi mogla biti javna cenzura, oduzimanje karata za dodjelu ili čak micanje filma "Narednik James" s liste nominiranih za najbolji film.

Kakva će sudbina snaći producenta ili film, saznat će se prije dodjele Oscara koja se održava u nedjelju, 7. ožujka.