BOŽIĆNA PRIČA (Disney's Christmas Carol) - animirana pustolovina
REDATELJ: Robert Zemeckis
ULOGE: Jim Carrey, Gary Oldman, Robin Wright Penn...


Davne 1843. godine Charles Dickens napisao je novelu „Božićna priča". Tijekom godina priča je postajala sve popularnija, da bi u 20. stoljeću stekla kultni status, milijune obožavatelja i brojne tv i kino obrade. Ove godine, Disney nam predstavlja novu, animiranu verziju.

Ebenezer Scrooge (lik i glas Jima Careya) započinje Božićne blagdane kao i svake godine, ispunjen mrzovoljnim prijezirom, urlajući na vjernog pomoćnika (Gary Oldman) i vedrog nećaka (Colin Firth). Božić njemu ne predstavlja ništa, samo jedan dan u godini. Čak puno lošiji od drugih, jer ga u vrijeme Božića svi gnjave i nešto pitaju i mole. No tog dana nešto se promijeni. Dok je bio u miru svog doma, dolazi mu prikaza njegovog pokojnog poslovnog partnera Josepha Marleya, koji u svom zagrobnom životu plaća cijenu vlastite bešćutnosti za života. Stoga želi pomoći Scroogeu da izbjegne sličnu sudbinu i najavljuje mu skori posjet tri duha Božića. Duhovi Prošlih, Sadašnjih i Budućih Božića dolaze i vode Scroogea na putovanje koje mu otkriva činjenice s kojima se, iako ne želi, mora suočiti. Na samom kraju putovanja, ipak shvaća svoju pogrešku i kako mora otvoriti svoje srce prije nego bude prekasno...

Film je režirao Robert Zemeckis u svojoj posebnoj animiranoj tehnici koja preko likova glumaca iscrtava pravi animirani film, ali sa svim značajkama glumaca koji su likove odigrali.