GANGSTERI (Public Enemies) - kriminalistički triler
Redatelj: Michael Mann (The Insider, Heat, Collateral)
Uloge: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard

U filmu GANGSTERI, Michael Mann se udružio s glumcem Johnny Deppom u istraživanju života čovjeka čije su kriminalne radnje očaravale državu obuzetu financijskim neprilikama i spremnu da slavi mitsku figuru koja je pljačkala banke koje su ih osiromašile i nadmudrivala vlast koja nije uspijevala olakšati im živote, koja je bandu naoružanih pljačkaša predvodila u brojnim spektakularnim pljačkama i čija je karizma očarala ne samo jednu posebnu ženu nego i cijelu državu. Figuru Johna Dillingera, legendarnog odmetnika iz doba Velike depresije.

Nitko nije mogao zaustaviti Johna Dillingera i njegovu bandu. I nijedan ga zatvor nije mogao zadržati. Zbog svoga šarma i hrabrih bježanja iz zatvora postao je drag gotovo svima. Ne samo svojoj djevojci Billie Frechette, nego i Amerikancima koji su u vrijeme Velike depresije tražili nešto što bi im moglo odvratiti pažnju od svakodnevnih problema. I to su pronašli u čovjeku koji je od banaka otimao novac, kojeg su one njima bespravno oduzele.

Međutim, dok su pustolovinama Dillingerove bande, kojoj su se kasnije pridružili sociopat Baby Face Nelson i pljačkaš i otmičar Alvin Karpis, mnogi bili oduševljeni, Edgar J. Hoover planirao je iskoristiti hvatanje tog odmetnika kao način za promicanje njegovog istražnog ureda u državnu policiju koja je kasnije postala poznata pod nazivom FBI. Od Dillingera je prvo učinio državnog neprijatelja broj jedan, a potom je za njegovo hvatanje zadužio agenta Purvisa, zanosnog „Clarka Gablea FBI-a".

Međutim, Dillinger i njegova banda uvijek su uspijevali nadmudriti i pobijediti Purvisove ljude u divljim potjerama i okršajima. Tek nakon dovođenja policajaca iz Dallasa i krojenja epskih izdaja zloglasne „Dame u crvenom" i šefa čikaške mafije Franka Nittija, Purvis, FBI i njihova nova ekipa revolveraša mogli su se približiti svome plijenu.

I privukavši ga natrag u grad u kojem je Dillingerova opsjednutost Billie Frechette i pljačkama započela, Purvis ga je konačno uspio uhvatiti. A tek kad je sve završilo, cijela je država shvatila kako je smrt ovoga junaka tek potaknula rađanje legende...