Sljepoća (Blindness) - mistery drama
REDATELJ: Fernando Meirelles
ULOGE: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael Garcia Bernal


Što bi se dogodilo kad bi čovječanstvo pogodila neobjašnjiva epidemija sljepoće. I koliko bi malobrojni ljudi, koji bi bili imuni na zarazu htjeli ili željeli pomoći ostalima.

U neimenovanom gradu nekoliko stanovnika oboli od misteriozne epidemije zvane 'bijela sljepoća'. Stručnjaci i doktori nikako ne uspjevaju otkriti što uzrokuje ovu opaku bolest jer, čini se, nema nikakvog konkretnog i zajedničkog uzroka, nikakvih pokazatelja ili simptoma zaraze, osim iznenadne sljepoće. Vlasti ih smještaju u karantenu u jednu napuštenu psihijatrijsku bolnicu, gdje se novonastalo 'drušvo slijepih' mora snaći i priviknuti na zajednički život. No, to ispada puno teže nego što izgleda, jer su uz obične građane u skupini i razni kriminalci i ubojice. Pravom jačega, iskorištavaju svoju nadmoć i počnu terorizirati slabije, otimaju ima hranu i premlaćuju ih.

Među njima je i supruga (Julianne Moore) jednog od oboljelih. Ona je, iako savršeno dobro vidi, pristala poći sa svojim mužem, kako bi ga njegovala i pobrinula se da dobije odgovarajuću skrb. Po dolasku u karantenu, skriva svoju tajnu i polako shvaća da ovo mjesto postaje jako opasno za svoje stanare. Tada postaje vođa omanje skupine oboljelih koji su postali bliski poput prave obitelji. Uspijeva ih izvesti iz karantene, ali tek tada shvaćaju ozbiljnost i razmjere epidemije. Naime, cijeli grad je u rasulu i kaosu. Ulice su opustošene, trgovine opljačkane, a stambene zgrade porazbijane...