Popularno sredstvo za "peglanje" bora botox pod istragom je američkih federalnih vlasti nakon što je njegova upotreba povezana sa 16 smrtnih slučajeva i serijom ozbiljnih medicinskih problema.

Iz američke Agencije za hranu i lijekove FDA objasnili su da se istražuju - različite sistemske reakcije među kojima su respiratorni problemi, ali i smrtni slučajevi, povezani s upotrebom navedenoga lijeka. Naime, botox nastaje iz toksina botulina, otrova koji prozvodi bakterija koja uzrokuje botulizam, težak oblik trovanja hranom.

Upravo simptomi botulizma, poput problema s disanjem i teškoga gutanja, razvili su se kod pacijenata koji su primali taj lijek. Riječ je o liječenju djece s cerebralnom paralizom koji pate od spazama mišića ruku i nogu.

A iz FDA kažu da je bilo i smrtnih slučajeva te njihovo upozorenje dolazi dva tjedna nakon što je Public Citizen, udruga za prava potrošača, zahtijevala da se pojačaju upozorenja korisnicima botoxa i Myobloca, sličnoga proizvoda Solstice Neurosciences.

Public Citizen objavio je 180 izvješća američkih pacijenata koji pate od vode u plućima, teškoga gutanja, pneumonije, a među kojima je i 16 smrtnih slučajeva.

-FDA trenutačno pregledava podatke o sigurnosti iz kliničkih studija proizvođača botoxa, Botox Cosmetic i Myobloc, kao i postmarketinška izvješća i medicinsku literaturu, objavili su iz Agencije iz koje dolazi i da ne zabranjuju uporabu botoxa, ali upozoravaju liječnike da budu svjesni rizika i znakova upozorenja.

Naime, u rijetkim slučajevima toksin se može raširiti izvan dijela gdje je injektiran i otići u druge dijelove tijela, paralizirajući i slabeći mišiće potrebne za disanje i gutanje, što je potencijalno fatalna nuspojava, kaže FDA i ne otkrivaju točan broj prijava medicinskih problema uzrokovanih tim toksinom.

Međutim, čini se da najviše šteti ljudima koji nemaju konkretan rizičan faktor. No ističe se da je istraga još u ranoj fazi.