U Hrvatskoj narodnom kazalištu Zadar sinoć je u okviru obilježavanja Dana Grada Zadra predstavljena knjiga Marija Padelina "Jednostavna filozofija života". Riječ je o zbirci novinskih tekstova objavljivanih u Zadarskom listu od 2005. do 2015. godine, koji su za potrebu monografije, objavljene u izdanju Matice hrvatske, neznatno modificirani uz nekoliko neobjavljenih tekstova.

Urednik knjige Ivica Vigato rekao je na predstavljanju kako ukoričavanje ovakvih tekstova ima svoj smisao.

- Novine su potrošna stvar, kad prođe jedan dan njima potpaljujemo vatru, dok one koji spaljuju knjige nazivamo barbarima. Iako sam ja kao urednik često poželio da taj proces objavljivanja bude brži, Padelin je iz poštovanja prema budućoj knjizi stalno popravljao detalje, zbog čega se to i odužilo. Krajnji rezultat opravdava sve te napore, istaknuo je Vigato.

Moderator Želimir Periš, Padelinov kolega iz udruge ZaPis, prošao je kroz teme obrađene u knjizi, primijetivši kako je njezin humor u suprotnosti s mračnom glazbom koju stvara.

- To je jednostavno tako, knjiga nema pretenziju nekome govoriti što je ispravno a što ne, nego želi zabaviti i nasmijati one koji ju čitaju. Imao sam jedan ozbiljan zdravstveni problem nakon kojega sam shvatio da će sve što sam radio ostati razbacano posvuda ako to nekako ne ukoričim. U pripremi je još jedna knjiga, kao i glazbeni album i spotovi u projektu Neutješni div, koje se već može pogledati na YouTubeu, rekao je Padelin.

Knjigu je lektorirao Luka Perić, glavni urednik Zadarskog lista u vrijeme kada su tekstovi objavljivani. Istaknuo je kako je lektura bila duga i iscrpljujuća, o čemu svjedoči i napomena uz njegovo ime, kako je lektorirao sve "osim izraza na kojima je autor knjige inzistirao", što ga naravno oslobađa od svih pogrešaka koje netko uoči.

Padelin je uz gitaru izveo svoje dvije novije pjesme a na zidu je prikazan njegov najnoviji glazbeni spot. Događanje je organizirano uz sve epidemiološke preporuke, uključujući obvezne COVID potvrde.