Večer plesne minijature je projekt Zadarskog plesnog ansambla koji se održava već osmu godinu za redom, a uključuje uz predstavljanje zrele zadarske plesne scene, goste i plesne umjetnike iz Hrvatske. Osim kraćih plesnih ostvarenja, ovaj minijaturni festival uključuje projekcije, izložbe i održavanje predavanja.

Ovogodišnja Večer plesne minijature koja je u programu proslave Dana grada Zadra, održat će se u utorak, 23. studenog u Kneževoj palači s početkom u 19:30 sati. Prva tri izdanja koristila su prostor HNK Zadar, a posljednjih pet godina program se izvodi u Narodnom muzeju, tj. Kneževoj palači i Koncertnoj dvorani braće Bersa zbog brojnih izvedbenih i tehničkih mogućnosti koje pružaju ovi prostori.

Večer će započeti u 18 sati s uvodnim predavanjem prof. Maje Đurinović koja će zainteresiranim sudionicima predstaviti rad Diplomskog studija neverbalnog kazališta pri Akademini za kulturu i umjetnost u Osijeku. Prošle školske godine studij su završili prvi umjetnici i njihova kraća scenska djela bit će prikazana u plesnom dijelu programa.

U sklopu programa Večeri plesne minijature biti će otvorena izložba strukturirana iz tri dijela. Prvi se odnosi na prezentaciju plesne umjetnosti koja se manifestira kao kičem povezana klasična baletna umjetnost, druga je izložba eksponata Udruge slijepih zadarske županije nastalih u suradnji s plesnom umjetnicom Josipom Štulić, a treći dio izložbe su knjižice i fotografije sačuvane kroz trideset godina djelovanja Zadarskog plesnog ansambla.

Ove godine će izvedbeni program kreirati uz neizostavni Zadarski plesni ansambl, Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa iz Zadra, Studio I, Stošija Zrinski, Matea Končurat, Bernarda Klarin i Jasna Frankić Brkljačić, a u goste dolaze Diplomski studij neverbalnog kazališta pri Akademini za kulturu i umjetnost u Osijeku i plesna grupa Kissa sa otoka Paga.

Projekt Večer plesne minijature podržava Grad Zadari Zaklada Kultura nova. Suradnici i suorganizatori su Narodni muzej grada Zadra i Koncertni ured Zadar.