Hotel Zagorje je velika predstava za otvaranje kazališne sezone u Zadru, a više od toga je kod publike probudila zatomljene osjećaje i sjećanja na vukovarske prognanike - temu koja je tijekom 30 godina dobila više ogledala.

Kazališna izvedba po motivima istoimenog romana sjajne hrvatske spisateljice Vukovarke Ivana Bodražić koja je određeno vrijeme bila i „zadarska nevista", probudila je kod dijela zadarske publike one dane u rujnu 1991. godine.

Prognanička priča Vukovaraca koja se događala u hotelu Zagorje u Kumrovcu u režiji Anice Tomić ispričana je bez patetike s dozom socijalno - političke ironije i uz veliku bol koja se provlači kroz činjenicu da autorica romana nikada nije dočekala saznanje o sudbini svog oca u Vukovaru.

Uz sjajnu i uvjerljivu Dijanu Vidušin u ulozi Ivane (u sredini), u toj ženskoj predstavi sudjeluje plejada starijih (Ksenija Pajić, Perica Martinović, Bojana Gregorić Vjezović) i mlađih glumica Gavelle. U grupnom portretu s damama jedini muški lik na pozornici je Đorđe Kukuljica.

Zadarska publika u svom povratku kazalištu, tri puta je pljeskom pozivala „goste" hotela Zagorje na naklon tom zajedničkom doživljaju.

Hotel Zagorje višestruko nagrađivana predstava idućeg tjedna će se izvesti 31. Festivalu hrvatske drame i nema sumnje da će biti favoriti za nagradu. Kao što je trebala to biti predstava Usidrene, koprodukcija HNK Zadar, HNK Split i GDK Gavella s kojom, zbog korone, nažalost nisu sinoć otvoreni na Marulićevim danima.

Jedan glumac je zaražen pa nismo mogli igrati, rekao nam je jutros glavni glumac te predstave Davor Jureško iz zadarskog HNK-a. Jureško je već gledao Hotel Zagorje za koje je rekao da je fantastična predstava.