Iz Arheološkog muzeja Zadar najavili su manifestaciju „Halštatski dani u Zadru - elite željeznog doba", kojom kroz izložbu, predavanja i radionice javnosti žele približiti starije željezno doba kontinentalnog dijela Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, ali i zadarskog područja.

Program će se provoditi tijekom tri dana, od 6. do 8. listopada, u prostorima Arheološkog muzeja Zadar i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju te na arheološkom lokalitetu Gradina Kneževići na južnom Velebitu.

Izložba Braća po oružju autora Boruta Križa i Hrvoja Potrebice prikazuje materijal iz dva ratnička groba starijeg željeznog doba s lokaliteta Kaptol kod Požege i Kapiteljska njiva kod Novog Mesta u Sloveniji. Ono što povezuje ova dva lokaliteta različitih kulturnih zajednica jesu tragovi međusobne komunikacije i uske veze između njihovih elita, što se očituje u materijalnim ostacima koji su predstavljeni ovom izložbom.

Niz predavanja ispričati će priču o starijem željeznom dobu od Alpa do Jadrana, te predstaviti kulturne grupe s tih područja i tog vremena s pogledom na njihovu međusobnu povezanost, ali i različitosti.

Ovom manifestacijom želi se poviriti u starije željezno doba, i to ne samo kroz stručnu i znanstvenu perspektivu već i kroz živu arheologiju koja je zastupljena predavanjima i radionicama. Tako će se prezentirati neki od rezultata Interreg projekta Iron-Age-Danube, kulturna ruta Staza željeznog doba Podunavlja i Halštatska kuharica. Radionica tkanja predstavit će spoznaje o svakodnevnom životu rekonstruiranog na osnovi arheoloških nalaza. Prehrana u starijem željeznom dobu prikazuje se kroz radionice pripreme hrane i piva te predavanjem o medu i pčelinjim proizvodima koji su bili sastavni dio prapovijesnog čovjeka. Izletom na lokalitet Gradina Kneževići na južnom Velebitu prezentirat će se rezultati istraživanja Arheološkog muzeja Zadar te dobiti uvid u primjer života željeznodobnog čovjeka na ovoj gradini i šireg prostora kojim je raspolagao.