Performansom Nikole Majdak sinoć je na nekadašnjem prostoru pogona Vlado Bagat, a današnjem skladištu Elektre, otvoren 25. festival Zadar snova - Međunarodni festival suvremenog kazalište.

Držeći knjige na glavi, Majdak je promijenila nekoliko pozicija uz spomenik narodnom heroju, čime je tematizirala nedostatak junaštva i ekstremne hrabrosti koju uočava u svakodnevnom životu suvremenog društva, pa tako i njenom vlastitom. Performansom "Podržavam" nastoji simbolički prikazati kako je okolina postala "teret" na glavama ljudi koji ju gotovo pridržavaju da ne padne, prepuštenu na milost i nemilost okolnostima.

Nakon njezinog performansa "Zadar snova" se preselio na Forum gdje je Mirjana Đan izvela pjesnički performans "Srbin, Cigan, Peder i Musliman" koji slavi zajedništvo njegujući različitost i individualnost te odaje počast žrtvama i preživjelima predrasuda i diskriminacija. Đan je iznenađene prolaznike pozvala da se oslobode stega konzervatizma, konformizma i moralne revitalizacije i da se kroz poeziju i muziku prepuste ljubavi. Donosimo fotogaleriju!

Prvu večer obilježila je i predstava "Shake it off" u sv. Dominiku gdje se program nastavlja i večeras od 20 sati uz "Festival Perforacije" i "Sjećanje u metrima".