Danas, 23. srpnja u 19 sati performansom Nikoline Majdak, koja otvara Noć performansa u Zadru 2021., počinje 25. festival Zadar snova - Međunarodni festival suvremenog kazališta. Performans će se održati na ulazu u današnje skladište Elektre u Teslinoj ulici, a nekad prostoru pogona Vlado Bagat (trgovina).

Performans "Podržavam" tematizira nedostatak junaštva i ekstremne hrabrosti koju umjetnica uočava u svakodnevnom životu suvremenog društva (barem onog koje ju okružuje), pa tako i njenom vlastitom. Prazninu između vlastitog nejunaštva i junaštva junaka prošlosti nadomješta knjigama koje drži na glavi, praksu nadomješta teorijom pretvarajući se privremeno u živu karijatidu. Tijekom performansa autorica nastoji simbolički prikazati kako je okolina postala "teret" na glavama ljudi koji ju gotovo pridržavaju da ne padne, prepuštenu na milost i nemilost okolnostima.

Večeras su još na programu Mirjana Đan, na Forumu u 20 sati te Mia Zalukar i Bruno Isaković s predstavom Shake It Off, u produkciji Malo sutra i Domino, u sv. Dominiku u 21 sati.

"Srbin, Cigan, Peder i Musliman" slavi zajedništvo njegujući različitost i individualnost te odaje počast žrtvama i preživjelima predrasuda i diskriminacija. Brodski je govorio da odabrati nešto što privlači druge samo naglašava vulgarnost izbora. Vjerujem da poezija treba uzburkati slušatelje, suočiti ih s vlastitim predrasudama i strahovima u želji da ih razbije te iznova sastavi plemenitim osjećanjima jedinstva, ljubavi, milosti i oprosta.

- Pozivam ljude da se oslobode stega konzervatizma, konformizma i moralne revitalizacije i da se kroz poeziju i muziku prepuste ljubavi. Ljubav je "najsjajnije stanje euforije", jer osvještavanje kapaciteta vlastite ljubavi omogućava nam da je osjetimo u svim njezinim pojavama, sitiče Đan.

Autori čije stihove govori su: Adnan Lugonić, Bojan Krivokapić, Kujtim Paçaku, Miroslav Antić uz muziku i pjesme Šabana Bajramovića.

Plesna predstava "Shake it off" gradi svoju atmosferu u fizičkom naboju vibracija i drhtaja. Sve se sastoji od vibrirajućih čestica. Kvantna fizika govori o onim najmanjim koje vibriraju u praznini, što je stalno stanje svega što postoji. Kvaliteta i intenzitet vibracije određuje sve oblike i prirodu svih stvari. Sve nezaustavljivo vibrira. Stolac na kojem sjedimo, planina na koju se penjemo, voda koju pijemo, osoba ispred nas. Mi sami. Svi posjedujemo iskustvo drhtavog stanja.