U lapidariju Muzeja antičkog stakla danas je najavljeno 27. Zadarsko kazališno ljeto. Novo izdanje ljetne manifestacije otvorit će Zadarski plesni ansambl sa premijerom plesne predstave "Bolero", koja ujedno obilježava obljetnicu njihovog 30-godišnjeg rada.

- "Bolero" smo odabrali baš u ova kaotična i depresivna vremena kao jedan izraz radosti, ljubavi i životne energije. Posvećujemo ga publici, jer su upravo oni ono što nam je nedostajalo u posljednjih godinu i pol dana. Sve što radimo, na koncu radimo za publiku. U predstavi sudjeluje 17 plesača od kojih svaki izvodi svoj mali bolero koji će se spojiti u zajedničku plesnu sliku. Jedna od plesačica je solistica Patricija Gospić, pravi zadarski plesni "proizvod", najavila je Petrovski.

- O veličini ovog velikog djela govori činjenica da svakih 10 minuta netko negdje u svijetu pusti "Bolero". Obzirom da traje 17 minuta, to bi značilo da cijelo vrijeme svira na nekom dijelu planete, dodala je Natali Perić.

Druga ovogodišnja premijera, koja će se odvijati u Kazalištu, jest kooprodukcija HNK Zadar i Drame Plus u režiji Vinka Radovčića, naziva "Slučaj Mersault", nastala prema legendarnom romanu Alberta Camusa, "Stranac". U predstavi igraju Konstantin Haag, Pavle Matuško, Kim Končar, Lucija Alfier, Luka Čerjan, Marko Kasalo i Matija Grabić.

- Otvaramo zanimljivo pitanje ljudske slobode koje je aktualno danas više nego ikad. Svaka Camusova riječ ili rečenica je "otok" za sebe, pa smo iz tog razloga imali zaista neiscrpan izvor koji je nadahnuo cijeli autorski tim. Nakon Karakaševa "Snajpera" i Gogoljeve "Kabanice", rekao bih da je ova predstava kruna suradnje Drame Plus i Hrvatskog Narodnog kazališta u Zadru, rekao je Radovčić.

Pokrovitelji festivala su Grad Zadar i Ministarstvo kulture, a podržali su ga Turistička zajednica Grada Zadra, OTP banka i Supernova centar. Ulaznice za sve programe Zadarskog kazališnog ljeta su u prodaji od danas, 23. lipnja na blagajni HNK Zadar i online na sustavu Croatia Tickets po cijeni od 60-70 kuna za predstave i 100 kuna za Zadar Jazz & Blues festival. 

Svi programi se odvijaju u Lapidariju Narodnog muzeja Zadar s početkom u 21:30 sati, osim predstava "Slučaj Mersault" i "Hanibal podzemni", koje će se izvesti u HNK Zadar.

PROGRAM 27. ZADARSKOG KAZALIŠNOG LJETA