Župan Božidar Longin i tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u Kulturi RH Domagoj Rebić potpisali su 1. travnja drugi dodatak kolektivnog ugovora za zaposlenike dviju županijskih ustanova u kulturi.

Prema novim koeficijentim,  plaća će se malo povećati zaposlenicima Kazališta lutaka i Narodnog muzeja.

Koeficijent je određen za nova radna mjesta u Narodnom muzeju kao što je "voditelj službe za održavanje kulturno-povijesnog kompleksa Kneževe palače" i "voditeljice službe za marketing i odnosa s javnošću".

Iako se radi o nazivu jednog radnog mjesta, on je u službenom ugovoru napisan u muško-ženskom obliku.

U svakom slučaju, kompleksnost tog radnog mjesta prati koeficijent od 2.14 - kao i za radno mjesto, primjerice, informatičara, dokumentarista ili restauratora. S tim da postoje viši dokumentarist, viši pedagog, viši fotograf i viši informatičar s koeficijentom od 2.24 koeficijent plaće. U savjetničkom izdanju istog radnog mjesta, koeficijent, a time i plaća, povećan je na 2.32.

Bez ravnateljskog mjesta za koji iznos plaće i koeficijent određuje osnivač (Zadarska županija), u Narodnom muzeju najviši koeficijent od 2.32 može imati muzejski savjetnik. U Narodnom muzeju postoji i marketing asistent. To su dva radna mjesta u Kneževoj palači za koja se, uz još dvije spremačice, domara kao i voditeljsko mjesto, plaće primaju iz Gradskog proračuna.

U Narodnom muzeju postoji i popunjeno je radno mjesto osobe za odnose s javnošću (2.05 koeficijent) i ono javnosti poznato mjesto komercijaliste sa srednjom stručnom spremom. Ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš nema pomoćnika.

Pomoćnicu ima Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka s koeficijentom od 2.66.

Najveći idući koeficijent 2.32 ima glumac lutkar prvak - mjesto koje je ostalo upražnjeno odlaskom Zlatka Košte u mirovinu. U Kazalištu lutaka nemaju popunjeno ni mjesto umjetničkog voditelja kao ni scenografa i lutkara što je do mirovine bio Mojmir Mihatov.

Upražnjeno je mjesto korepetitora što je bio Davor Grzunov prije penzije. U Kazalištu lutaka s 28 zaposlenih, ta i neka druga radna mjesta pokrivaju se raspoloživim ljudima u tehnici. Ali ne i s plaćom, za koju se i sami glumci moraju izboriti kako bi dobili status glumaca naslovnih uloga, glumaca naslovnih i srednjih uloga itd.

Nije šala, s obzirom na datum potpisanog ugovora - 1. travnja, svima njima je od ovog mjeseca nešto veća plaća.