Djelatnici knjižnice i marketinške službe Narodnog muzeja Zadar će, za vrijeme trajanja programa Zadar čita 2021., svaki dan čitati bajke. Program naziva „Muzealci čitaju bajke" namijenjen je našim najmlađim korisnicima, djeci, ali i odraslima.

Od ponedjeljka, 22. ožujka do petka, 26. ožujka s početkom u 12 sati na službenom Youtube kanalu i web stranici muzeja, te na Facebooku i Instagramu Narodnog muzeja Zadar, korisnici i virtualni posjetitelji moći će poslušati neke od najljepših bajki te se barem na trenutak vratiti u dane djetinjstva i prisjetiti se zašto je dobro čitati bajke. Osim toga, u Etnološkom odjelu uz ognjište danas je izveden performans Šuma Striborova.

- Točno u podne na našim službenim kanalima svi na tren mogu postati princeze i prinčevi, kraljice i kraljevi, vještice, lovci, junaci, vitezovi, starice, lukavci, dvorske lude... upravo ti arhetipovi iz bajki razlog su zašto je od najranije dobi važno čitati bajke. Ti su arhetipovi ono s čim se još u najranijoj dobi poistovjećujemo. Svima je poznato da bajke i priče razvijaju dječju maštu, ali nama odraslima ponekad je potrebno, pogotovo u ovo vrijeme „novog normalnog", da zaronimo u svijet mašte i na trenutak se odmaknemo od „sive" svakodnevice". Još jedino u obratima iz bajki dobro pobjeđuje zlo, iako se na početku činilo suprotnim i iako su neke od njih pomalo mračne i surove. A to je ono što nam u ovom trenutku najviše treba, najavljuju iz Narodnog muzeja Zadar.