U samostanu sv. Frane obilježena je 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira. Grad Zadar obilježava ovaj događaj devetu godinu zaredom, u suradnji sa Samostanom, Sveučilištem u Zadru, O.Š. Zadarski otoci, zadarskim glazbenim školama i drugim ustanovama i pojedincima. U bogatom programu sudjelovali su učenici OGŠ sv. Benedikta i Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, učenici OŠ Zadarski otoci i DFS Donatići, kao i Kazalište Posedarje koje je uprizorilo potpisivanje Zadarskog mira u autentičnom ambijentu sakristije sv. Frane.

Prigodnu pozdravnu riječ uputili su fra Stanko Škunca i provincijal fra Andrija Bilokapić, gradonačelnik Branko Dukić te ravnatelj O. Š. Zadarski otoci, Davor Barić, a doc. dr. sc. Antun Nekić govorio je o povijesnom aspektu Zadarskog mira u ime Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i kao član Znanstvenog odbora Europske mreže mjesta mira, čiji je Grad Zadar član od 2011. godine.

U ljeto 2020. Europska mreža mjesta mira obilježila je 10. obljetnicu svog osnutka video-konferencijom na kojoj je predstavila i proglas sastavljen povodom života uz pandemiju korona virusa, a čiji se moto odnosio upravo na očuvanje zdravlja građana kao jednog od preduvjeta boljeg života i mira te nam je njen predsjednik, Eduardo Basso u svojoj čestitci zaželio da naša Europa bude zaista „više Europa zdravlja, više Europa građana, više Europa mira", jer je to upravo put Europe i put mira.

- Grad Zadar je član brojnih međunarodnih organizacija i udruga, ali Europska mreža mjesta mira ima posebno mjesto, jer ideja koja nas okuplja u ovoj asocijaciji ima univerzalnu i trajnu vrijednost. Za svoju glavnu misiju postavila je čuvanje i njegovanje mira, promičući uz to poznavanje naših povijesti, kulturne i društvene baštine, tradicija i običaja, ali i prirodnih ljepota, zauzimajući se za bolji život svih nas i naraštaja koji dolaze. Zadar s ponosom obilježava 663. obljetnicu potpisivanja mira, upravo na mjestu gdje je on potpisan, u ozračju franjevačkog mira i duhovnosti. Ovaj povijesni događaj slavimo i nakon 600 godina zbog njegovog pozitivnog učinka na naš grad i regiju, uključujući djecu i mlade, kako bi sjećanje na Zadarski mir trajalo i ostalo živo, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Zadra Branko Dukić.