U subotu, 20. veljače u HNK Zadar održat će se dvije izvedbe predstave Drame plus, "Zločin i kazna", u 18 sati i u 20 sati. Ulaznice za izvedbu u 18 sati su u prodaji od sutra, 16. veljače na blagajni HNK Zadar po cijeni od 60 kuna, a predstava u 20 sati igrat će samo za pretplatnike Mozaik pretplate.

Nastala prema motivima scenske adaptacije Andrzeja Witolda Wajde, predstava postaje poligon za testiranje granica izdržljivosti psihe jednog čovjeka razapetog između dva identiteta - borca za društvenu pravdu i ubojice. Protagonisti predstave ulaze u filozofsku raspravu o pravdi pitajući se koliko ju je puta povijest čovječanstva opovrgnula i koje posljedice na nas kao socijalna bića ona ostavlja?

Vrijedi li ubiti jednu "pišljivu uš"? Kako će se to odraziti na ostatak hranidbenog lanca? Hoćemo li doživjeti toliko žuđenu društveno-političku promjenu nabolje ili će pak vremenom rezultirati domino-efektom i uništiti svaku postojeću ?.........Sve su to pitanja koja postavlja Rodion Romanovič Raskoljnikov, mladi, ambiciozni, inteligentni i izmučeni student prava kojem krajnje siromaštvo u kojem se zatekao sve više nalikuje na trajni socijalni hendikep, nego na jednu od teških, ali i prebrodivih životnih faza. Odvaživši se na ubojstvo kako bi krenuo na čvrsti put dokazivanja svojih filozofskih teza,on polagano uviđa kako ipak ne kroči putem dokaza, već putem iskušenja.

Predstavu je režirao Vinko Radovčić, a igraju Luka Knez, Marin Klišmanić, Lara Nekić, Dragan Veselić, Sanda Pinter, Domagoj Ikić, Veronika Mach, Vito Sikirić i Elodie Paleka.