Iako će se 16. Noć muzeja realizirati gotovo potpuno na digitalnim platformama, građani će dio programa Narodnog muzeja Zadar ipak moći doživjeti uživo.

Izložbeni paviljoni Gradska loža i Kneževa palača bit će otvoreni od 18 do 22 sata, a posjetitelji će moći razgledati izložbe u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite.

U nastavku pogledajte program kojeg su stručne službe Narodnog muzeja Zadar pripremile za petak, 29. siječnja.

IZLOŽBE KOJE MOŽETE POSJETITI

KNEŽEVA PALAČA

Prizemlje

„Krš, grad i more" interdisciplinarna izložba koju su zajednički pripremili odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar. Na tematskoj osnovi koja spaja krš, grad i more izborom predmeta iz muzejskog fundusa pričaju se priče koje rekonstruiraju identitetsku potku Grada Zadra u dodiru s neposrednom okolicom - krškim zaleđem, obalom i otocima.

U maloj izložbenoj dvorani može se pogledati humanitarna prodajna izložba pod nazivom „Humanost na djelu - 2021." u organizaciji Likovne udruge ART - FORUM - Zadar i NMZ. Riječ je o donaciji 30 umjetnika i umjetnica sa 36 prikupljenih likovnih radova, ostvarenih u različitim crtačkim, slikarskim, grafičkim i fotografskim izražajnim medijima. Sav prihod od prodaje djela bit uplaćen u Državni proračun za pomoć područjima stradalima u potresu koji je pogodio područje Siska, Petrinje i Gline.

I. Kat:

„Šest salonskih priča - Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar" autora Hrvoja Perice uz koju će ići live stream stručno vodstvo kustosice Ivane Dražić s početkom u 18 sati na facebook stranici Kneževe palače.

GRADSKA LOŽA

Izložba „Fotografije ratnog razaranja Zadra" u organizaciji odjela Muzeja grada Zadra. Riječ je o fotografijama iz ciklusa zadarskih fotografa koji su svojim radom tijekom obrane grada Zadra u Domovinskom ratu, nama danas, kao i generacijama nakon nas, omogućili uvid u jedno teško razdoblje grada Zadra, njegove okolice i stanovnika.
Izložba fotografije Ante Brkana „INTRA MUROS" na Bedemima zadarskih pobuna u organizaciji Galerije umjetnina NMZ. Izložba sadrži trideset crno - bijelih fotografija nastalih uglavnom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i predstavlja vrijedno svjedočanstvo o vremenima koja su iza nas.

DIGITALNO 

na mrežnim stranicama muzeja (www.nmz.hr), društvenim mrežama, instagram i facebook Narodnog muzeja Zadar i Kneževe palače te na službenom youtube kanalu Narodnog muzeja Zadar

1. Virtualna izložba „Sve naše noći - vremeplov sudjelovanja Narodnog muzeja Zadar na manifestaciji Noć muzeja" - u organizaciji Dokumentacijske službe NMZ.
Kako ove godine bilježimo 14. godinu od kada se Narodni muzej Zadar uključio u manifestaciju Noć muzeja smatrali smo da je to prilika za jednu malu retrospektivu svega što smo u proteklih 13 noći pripremili i s radošću podijelili sa zadarskom publikom.
2. Video materijal „Kafić - mjesto konstruktivne dokolice zadarskih srednjoškolaca" u organizaciji Etnološkog odjela. Kroz ovaj video uradak o kulturi ispijanja kave zadarskih srednjoškolaca davne 2014. godine razmišljamo o trenutnoj kulturi tzv. coffee to go na Kalelargi, rivi, trgovima i ulicama tješeći se da je samo promjena stalna... pa tako i za nas dolaze bolji dani.
3. Predstavljanje digitalnog kataloga „Donacija tapiserija Ivana i Ane Tomljanović" autorice Marije Šarić-Ban. Katalog sadrži 38 fotografija tapiserija iz zbirke Tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović uz stručne tekstove o umjetničkim djelima/tapiserijama i radu umjetnika Ivana i Ane Tomljanović u mediju umjetničke tapiserije.
4. Izložba „Crteži Ivana Palčića" (iz fundusa Galerije umjetnina NMZ). Riječ je o vrijednoj zbirci crteža, pjesama, osobnih dokumenata i fotografija koju je umjetnik ostavio zadarskom muzeju.
5. Vidcast „Muzeofonija - Noć Muzeja 2021."
U prigodnoj epizodi vidcasta Muzeofonije povodom Noći muzeja aktualne teme komentirat će:
Natali Čop, viša dokumentaristica i kustosica Narodnog muzeja Zadar, Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketinga i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar i Lorena Peroš, voditeljica Odjela za marketinga i odnose s javnošću Kneževe palače. U ovoj Muzeofoniji pridružit će nam se i glumac Kazališta lutka Zadar Dragan Veselić koji će utjeloviti lik Girolama Luxarda. Ovu prigodnu epizodu #muzeofonije možete pogledati na portalu ZD1 i službenom youtube kanalu NMZ-.

Istovremeno, u Kneževoj palači i na digitalnim platformama odvijat će se program Koncertnog ureda Zadar.