Zadarska orguljašica Tea Kulaš, čija umjetnička organizacija Zara nije dobila niti kune za organizaciju Zadar Organ Festivala na natječaj za javne potrebe u kulturi Grada Zadra, dobila je podršku mnogih iz glazbenih krugova Zadra i Zagreba.

Na našu e-mail adresu stiglo je otvoreno pismo profesora orgulja i glavnih orguljaša iz Zagreba. Ironija je kako je Odjel za kulturu dodijelio 45 tisuća kuna Oratorijskom društvu sv. Marka za organizaciju novog festivala u Zadru, dok se zadarskom festivalu odbila podrška.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Potaknuti člankom o izostanku dodijeljenih sredstava Grada Zadra manifestaciji Zadar Organ Festival, objavljenim na portalu 057info 19. 12. 2020., obraćamo Vam se ovim pismom kojim želimo nedvosmisleno izreći podršku Vašoj manifestaciji. 

Mi, potpisnici ovoga pisma, izv. prof. Ante Knešaurek i izv. prof. Pavao Mašić, nastupili smo kao izvođači u protekla dva godišta manifestacije Zadar Organ Festival gdje smo obojica prepoznali inovativnu koncepciju i svojevrsno osvježenje kulturne scene Zadra. Kao posebnu odliku manifestacije Zadar Organ Festival, istaknuli bismo održavanje kreativnih radionica koje za cilj imaju upoznavanje šire publike - među kojima osobito djece i mladih - s orguljama i orguljaškom umjetnosti, što svakako treba istaknuti kao osobitu vrijednost festivala.

U toj hvalevrijednoj inicijativi i angažmanu prepoznajemo klicu budućih mladih orguljaša koji će nastaviti tradiciju kulture i njegovanja ne samo orguljaške, nego sveukupne glazbene umjetnosti u Zadru i u Hrvatskoj. Tim više nas iznenađuje činjenica da su, kako izvještava portal 057info, uskraćena sredstva manifestaciji Zadar Organ Festival, kojoj ovim putem javno iskazujemo profesionalnu potporu.

Naime, smatramo da su orgulje zadarske prvostolnice instrument na kojemu se doista trebaju održavati umjetnički koncerti najviše razine po uzoru na praksu kakvu njeguju brojne istaknute europske katedrale. Kako Vam je zasigurno poznato, u zapadnoeuropskim zemljama se koncerti na tako vrijednim instrumentima održavaju gotovo svaki tjedan, čime sei na taj način ističe „zvukovno blago" koje posjeduje dotična crkva, a poredisticanja vrijednosti samih orgulja, ovakvim se kontinuiranim koncertnim doživljajima - uz one liturgijske - ukazuje i na potrebu njihova redovitog održavanja i ugađanja.

Upravo je što veći broj koncertnih događaja odlika kulturom bogatih sredina, te ne vidimo nikakvu prepreku za organiziranje što je moguće više različitih koncertnih ciklusa, festivala, kao i kulturnih događaja unutar okvira redovite koncertne sezone. Naprotiv, takvo je obogaćenje kulturne ponude u sredini koja se diči rijetko impozantnim instrumentom - kakav je onaj u Katedrali sv. Stošije - itekako dobrodošlo i vrijedno svake podrške.

S poštovanjem,

Ante Knešaurek, izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, glavni orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu

Pavao Mašić, zvanredni profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem Gradu u Zagrebu