Javne potrebe u kulturi, tako se zove natječaj na koji uz pomoć Kulturnog vijeća u Odjelu za kulturu odobravaju iznose kojima financiraju udruge koje im opsežno prijave svoj program.

Od 87 važećih prijava, odobreno je 70 predloženih programa, većinom u suglasju Kulturnog vijeća i nadležnog Povjerenstva, ističe se u prijedlogu financiranja za 2021. godinu. Kulturno vijeće, prema izdvojenom mišljenju, navodi kako su projekti u glazbenom i glazbeno-scenskom i dramskom programskom području iznimno bogati, vrlo dobro osmišljeni te da garantiraju dugoročan kulturni razvoj grada. A iznijeli su zasebno mišljenje kojim se od Grada Zadra traži da se financiranje programa Zadarskog komornog orkestra s 554 tisuće kuna izdvoji iz proračuna namijenjenog financiranju udruga i pojedinaca u kulturi, zapisano je u programu.

S pravom, s obzirom na to da na Zadarski komorni orkestar, u kategoriji glazbeno - scenskih umjetnosti, otpada više od polovice iznosa od 960 tisuća kuna. Iako bi Gradska glazba Zadra koja dogodine slavi 150 godina postojanja, ispada gubitnik sa 115 tisuća kuna, jer lani im je bilo odobreno 130 tisuća kuna...

Među dobitnicima je Oratorijsko društvo crkve sv. Marka iz Zagreba, kojeg će Grad Zadar s 45 tisuća kuna financirati za program orgulje sv. Stošije. Udruga mlade zadarske umjetnice, Tee Kulaš koja je napravila jedinstven orguljaški festival također se javila se na natječaj, ali je nismo pronašli među dobitnicima. Za Zadar Organ Festival, nije se našla niti jedna kuna potpore Grada Zadra.

Zadarskim mažoretkinjama za putovanja u istoj kategoriji odobreno je 20 tisuća kuna. Županijskoj ustanovi Kazalištu lutaka, Grad je odobrio za program 60 tisuća kuna, a za festival Mediteraneo 20 tisuća kuna. Najviše dobiva Zadarski plesni ansambl, 134 tisuće kuna, slijedi Drama plus sa 95 tisuća kuna, nešto manje nego lani, a tu je negdje je i Teatro VeRRdi. Gesti ide 35 tisuća kuna, Zadru snova 45 tisuća kuna... Među novim dobitnicima je Arktik - Institut za budućnost koji je prijavio Novi istraživački procesi s javnim nastupom predstave "Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom"

U kategoriji vizualne umjetnosti, za ovu je godinu zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti odobreno 15 tisuća kuna za retrospektivu Ratka Petrića, a za izložbenu aktivnost Narodnog muzeja 50 tisuća kuna. U idućoj godini, za novu izložbu Petrićevih radova u Zagrebu i izložbu NMZ-a planiran je iznos od 79 tisuća kuna. Kino Zona dobit će 75 tisuća iz gradskog proračuna.

Na slabašnoj amaterskoj sceni Zadra, najviše dobiva udruga Zadarski tanac - 25 tisuća kuna.
Kome će pripasti potpora za promicanje kulture, koja je bila planirana na 120 tisuća kuna, a iduće godine svega 40 tisuća kuna, još se ne zna. Ali se pouzdano zna da će i iduće godine za SICU Zlato i Srebro Zadra biti izdvojeno 750 tisuća kuna, a za program na Muraju 100 tisuća kuna.

U programu javnih potreba u kulturi nije navedeno koliko će se novca potrošiti za brendiranje i izrade komunikacijske strategije za ovu godine završenu strategiju razvoja kulture u Zadru.