Plesna predstava Proxima b koja će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u petak, 18. prosinca, koreografkinja i izvođačica Filipe Bavčević i Mie Zalukar, posljednja je predstava ovogodišnje plesne sezone.

Tijekom plesne sezone odigralo se sedam naslova: Transformeri, Hologramski prostor, Skupa, Love will tear us apart, Večer plesne minijature i Portreti. Unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, neizvjesnosti oko mogućnosti izvedbi, te ponekih izmjena, cjelokupan program u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla uz suradnju Kazališta lutaka Zadar, Hrvatskog narodnog kazališta, Narodnog muzeja i Koncertnog ureda Zadar, izveden je u potpunosti i po zacrtanom planu.

Zadranka Filipa Bavčević i njena kolegica Mia Zalukar, koncipirale su zanimljivu predstavu na granici fantastike i apsurda izvedenu prošle godine kroz projekt Zagrebačkog plesnog centra Koreospektar.

Proksima b je naziv planete koja se vrti oko nama najbliže zvijezde Proksima Centauri, udaljena je 4,2 svjetlosne godine i najbliža je uvjetima kakvi vladaju na našoj matičnoj planeti Zemlji. Autorice pokušavaju odgovoriti na pitanja: Što ako čovjekova ideja o koloniziranju drugih planeta doista zaživi? Jesmo li u stanju stvoriti bolji svijet od postojećega ili će i taj novi svijet biti opterećen starim odnosima i vrijednostima, odnosima prema drugome, prema okolišu, prema prirodnim resursima, prema drugim vrstama? Jesmo li civilizacijski dorasli izazovima skladne koegzistencije ili su nadmetanje, podčinjavanje, iskorištavanje uobičajeni principi kojima se vodimo i kojih se ne želimo odreći?

Autorice i izvođačice u izmaštanome univerzumu obrću vizuru, izjednačujući korisno i beskorisno, vrijedno i nevrijedno, učinkovito i neučinkovito, funkcionalno i nefunkcionalno, logično i nelogično pridaju svim stvarima i pojavama jednaku važnost, nalazeći u njima novu svrhu i gradeći drukčiji sustav vrijednosti.

Scenske situacije prije svega pružaju pogled u drukčiju moguću stvarnost, ne nudeći konačne odgovore ni zaključke, no iz njihove je začudnosti i kolizija čitljiva i suptilna kritika današnjeg društva.(Ivana Slunjski)

Koncept: Filipa Bavčević
Koreografija i izvedba: Mia Zalukar i Filipa Bavčević
Glazba: Hrvoje Nikšić
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Tekst i dramaturška podrška (ZPC): Ivana Slunjski
Video i fotografija: Hrvoje Zalukar
Montaža: Willem Miličević 

Ulaznice po cijeni od 30 kn mogu se kupiti u radno vrijeme na blagajni kazališta. Program zadarske plesne sezone financiran je uz podršku Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.