Nakon veoma uspješnih kreativnih radionica za djecu i mlade koje su se održale u kolovozu i okupile preko 50 polaznika, ovoga je ponedjeljka interdisciplinarnim projektom pod naslovom „Muzika i misli" započeo koncertni dio drugog izdanja Zadar Organ Festivala. 

Zanimljiv koncept koji je obuhvatio djela velikana T. Manna, F. Liszta i njegovog učenika J. Reupkea, predstavili su nam izvrsni umjetnici, glumac Enes Vejzović i rusko-austrijski orguljaš Aleksej Vilegžanin. Međutim, njihov sjajan nastup publika nije pratila iz crkvenih klupa, kako to obično biva na orguljaškim koncertima, već iz udobnosti svojega doma. Na taj, u većini slučajeva prisilan izlazak iz okvira klasičnog formata koncerta i ulazak u virtualan svijet, odlučila se i organizatorica Zadar Organ Festivala Tea Kulaš. Ona u ovoj izazovnoj situaciji u kojoj je opstanak izvedbenih umjetnosti ugrožen nastoji vidjeti i pozitivnu stranu te se - bez obzira na to što preferira nastupe uz fizičko prisustvo publike - veseli što će koncerti moći obradovati veći broj ljudi širom svijeta. Ovogodišnja se tako tri planirana koncerta odvijaju preko YouTube kanala Zadar Organ Festivala, a pristup je otvoren svima, bez ikakve naknade. 

Nakon što je publika na prvom koncertu upoznala orgulje katedrale sv. Stošije, festivalski se program seli u crkvu sv. Mihovila. Ondje će svoje umijeće predstaviti nagrađivana flautistica Ana Batinica i organizatorica festivala, orguljašica Tea Kulaš koja će zasvirati na vrijednom, povijesnom instrumentu za koji se vjeruje da je nastao u radionici venecijanske škole Petra Nakića, nezaobilaznog imena svjetskog orguljarstva čiji je rad Hrvatsku smjestio među vodeće europske zemlje u kojima su se gradile orgulje po tada najsuvremenijim graditeljskim načelima. Na programu će se naći djela G. F. Händela, J. S. Bacha i njegova sina C. P. E. Bacha, te francuskog skladatelja i flautista J.-M. Hotteterrea. 

Večeras u 20 sati zapratite YouTube kanal Zadar Organ Festivala te uživajte u koncertu mladih umjetnica i njihovoj interpretaciji djela navedenih majstora glazbe baroka.