Znanstvena knjižnica Zadar ove godine je zbog trenutne epidemiološke situacije na poseban način, bez službenog otvaranja, postavila svoju 27. izložbu Izdavaštvo na zadarskom području 2019./2020., koja će biti postavljena do ponedjeljka 30. studenoga. U ovom teškom vremenu izolacije broj čitača se zasigurno povećava, a ljudi se sve više okreću pisanoj riječi i traže svoj prozor nade u bolju budućnost, navode autorice popratnog teksta Mihaela Šimat i Ivana Župić Baždarić.

Ove godine na izložbi se nalazi stotinjak nakladnika iz Zadarske županije s 206 naslova tiskanih knjiga. Izdan je jedan naslov elektroničke građe i devet naslova audiovizualne građe. Serijske publikacije ove godine broje 45 naslova. Izdavačka kuća Forum ove je godine izdala 45 naslova, među kojima istaknuto mjesto imaju slikovnice poput Kako radi tvoje tijelo, Zbrajanje i oduzimanje, Geometrijski likovi i tijela i druge. Tiskani su i turistički vodiči za Dubrovnik (na više jezika) i Zadar na njemačkom jeziku. Sveučilište u Zadru je ove godine izdalo 32 naslova. Monografija Zadarsko plemstvo u srednjem vijeku (Serđo Dokoza i Mladen Andreis) doprinosi znanstvenoj analizi društvene povijesti srednjovjekovnoga Zadra i dalmatinskih gradova. Monografija Pier

Alessandro Paravia autorice Andrijane Jusup Magazin donosi prikaz čovjeka koji je nezaobilazan u povijesti zadarskih kulturnih ustanova, svima je poznato kako se zahvaljujući Paravijinoj donaciji u Zadru osniva Biblioteca Comunale Paravia koja je bila temelj današnje Znanstvene i Gradske knjižnice. Bratovština zadarskih Varošana autora Zdenka Dundovića razmatra život i djelovanje zadarskih težaka okupljenih oko bratovštine u zadarskoj Varoši, uz crkvu sv. Mihovila u Zadru te njenu matrikulu, kojom su regulirani temeljni ciljevi i svrha bratovštine.

Matica hrvatska ogranak Zadar u svojoj produkciji ove godine ima 11 naslova i pokriva široko područje književnosti od poezije, pripovijetki, drame do revijalne književnosti, pisane osim na standardnom jeziku i na dijalektu. U vlastitoj nakladi otisnut je 21 naslov, a najzastupljeniji autori su Stjepan Juras i Drago Marić.

Tekuća produkcija serijskih publikacija se nastavlja, a od novih naslova ove godine tu je časopis udruge Silba Environment Art pod naslovom Crtice s otoka čiji su urednici Natasha Kadin, Bojan Krištofić i Antonela Marušić. Ove silbenske novine sadrže ilustracije i tekstove koji su vezani za kulturu, povijest, gospodarstvo i običaje otoka Silbe. Novine izlaze jednom godišnje a dostupne su i na mrežnoj stranici udruge. Još jedna novost je da novine Narodni list zbog trenutne situacije s epidemijom neko vrijeme neće izlaziti u tiskanom izdanju već će biti dostupne samo u elektroničkom obliku. Zadnji broj koji je tiskan izašao je 12. ožujka 2020.

Ove godine broj naslova na izložbi je nešto smanjen vjerojatno pod utjecajem cjelokupne situacije vezane uz pandemiju.